Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Stanić: Stijović i saradnici se naputovali o trošku građana, a mi imamo pšenice za svega sedam dana

Ako je već poslije samo nekoliko mjeseci mandata Stijović zaslužio da ode, što reći o njegovom (ne)radu u periodu od izglasavanja smjene do danas, navodi u saopštenju šef medijskog tima SDP i član predsjedništva Mirko Stanić

Na predlog Kluba poslanika Socijaldemokratske partije, a uz pomoć glasova svih kolega iz opozicije, ali i mnogih iz dosadašnje vlasti prije nekoliko mjeseci izglasana je Interpelacija za smjenu ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića. Ako je već poslije samo nekoliko mjeseci mandata Stijović zaslužio da ode, što reći o njegovom (ne)radu u periodu od izglasavanja smjene do danas, navodi u saopštenju šef medijskog tima SDP i član predsjedništva Mirko Stanić.

“Crnogorska poljoprivreda je u vremenu bivše vlasti često bila žrtva uvozničkog lobija koji je učinio sve “napore” da dnevni uvoz hrane prelazi milion eura. I taman kad se očekivao prekid te “tradicije” makar to bilo i u liku ministra – SPC “eksperta” doživjeli smo katastrofu. Poslije rasta cijena goriva, poljoprivrednicima nije omogućena kupovina nafte bez akciza, na osnovu veličine zasijanih površina ili broja grla. I pored usvajanja budžeta tek u junu 2021, on nije bio spreman da podrži amandman kojim bi se poljoprivrednicima obezbijedilo dodatnih milion eura subvencija. Ali su zato “eksperstke usluge” bile nekoliko stotina hiljada eura, više nego ikad”, poručuje on.

Stanić kaže da se Stijović nije proslavio ni prilikom prodaja cijelog broda žita, preko 10.500 tona koji su već bili u Baru, a pšenica je prodata po većoj cijeni nego što je kupljena, što je već tada bio jasan pokazatelj kretanja na tržištu, i to poslije žetve u zemljama koje su najveći proizvođači. Čim je nastupila kriza, cijena pšenice je otišla u nebo, a hljeb poskupio za 40% od Nove godine. Danas, kako kaže, čekamo šlepere iz Bugarske jer je Srbija zabranila izvoz, a mi imamo pšenice za 7 dana.

“Uz sve to, Crna Gora je došla u opasnost da neće dobijati sredstva kroz IPARD projekat pretpristupne podrške koju od Evropske unije dobijaju zemlje kandidatkinje za pomoć poljoprivredi. Iako nema još zvaničnog objašnjenja, jasno je da je u pitanju ekstremna nekompetentnost ministarstva na čelu sa Stijovićem, koje je očigledno propustilo rok za predaju aplikacije gdje bi naša zemlja dobila nekoliko desetina miliona, upravo u onoj oblasti u kojoj nam najviše treba – konkurentnosti i jačanja crnogorske proizvodnje”, poručuje Stanić.

Za sve to vrijeme, kako kaže, “naš veseli ministar” i njegovi još veseliji saradnici su se naputovali o trošku građana.

“Od Senegala(?!) do ko zna đe, kuferi se ne moraju raspakivati. Niko još ne zna što su radili u Senegalu, ali po slikama sa plaža, očigledno je tamo bilo toplije nego recimo u Andrijevici. Ali ako ostavimo po strani sve ono što je nastavak loših praksi prethodnih Vlada, a nepotrebna putovanja su obilježila sve njih, onda je jasno da će se crnogorska poljoprivreda morati oporavljati duži niz godina od štete koja je napravljena od strane nesposobnog Stijovića i njegovih saradnika. Pa ako neki od njegovih prethodnika nijesu za štetu odgovarali pred nadležnim državnim organima, poslije definitivnog odlaska i njega i njegovog partijskog šefa Zdravka Krivokapića sa javne funkcije će biti prilike da se novoizabrano Tužilaštvo pozabavi svim detaljima njegovog rada”, zaključuje on u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve