Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Stanić: Preko 12.000 građana potpisalo peticiju za povećanje minimalne zarade

Činjenica je da je, i pored povećanja minimalne zarade na 222 eu koje je usvojeno prije mjesec dana, ta zarada među najnižima u regionu i Evropi

Socijaldemokratska partija već duži vremenski period ukazuje na neophodnost povećanja minimalne zarade na 250 eura i taj zakonski predlog je skoro dvije godine u skupštinskoj proceduri. Takođe, našu peticiju za povećanje minimalne zarade je potpisalo preko 12.000 građana Crne Gore, saopštio je član predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

Mirko Stanić

Kako je istakao, pored tog zakona, njegova stranka predložila je i zakon kojim bi se smanjilo opterećenje zarade koje plaćaju posladavci sa 67 na oko 55 odsto čime se oslobodila značajna sredstva za povećanje plate i dobio novac za investiranje.

“Činjenica je da je, i pored povećanja minimalne zarade na 222 eu koje je usvojeno prije mjesec dana, ta zarada među najnižima u regionu i Evropi. Druge zemlje, posebno nove članice EU su kroz povećanje minimalne zarade doveli do povećanja prosječne zarade za 10-15 procenata u protekle dvije tri godine. Kod nas je situacija da je prosječna plata realno manja danas, i to za tri odsto nego što je bila prije dvije godine, što je svakako posljedica i činjenice da preko 77.000 radnika prima manje od 250 eura”, dodao je Stanić.

Prema njegovim riječima, zemlje regije su takođe pribjegle sličnom modelu, pa je tako Srbija kroz jučerašnje povećanje minimalne zarade na 255 eura značajno pretekla Crnu Goru u ovoj oblasti i podigla mininalnu zaradu za skoro 100 eura u proteklih četiri godine.

“Time su doveli do podizanja iznosa prosječne zarade koji je će sa 396 eura prije par godina doći do 500 eu na kraju ove godine. Zbog toga je nužno da se minimalna plata u Crnoj Gori poveća na, za početak, 250 eura jer je po podacima Monstata potrebno čak 270 eura za minimalnu prehrambenu korpu, te smo mišljenja da bi i minimalna plata morala biti na približno istom novou”, tvrdi on.

SDP će, kako naglašava Stanić, se zajedno sa predstavcima sindikata i poslodavaca i dalje truditi da se povećaju prihodi za one sa najmanjim prihodoma, a da se, dodaje on,  poslodavci rasterete prevelikih dažbina i sigurni smo da će i pored odbijanja vladajućih partija da o ovom pitanju barem i razgovaraju u Skupštini ova tema biti i dalje u vrhu interesovanja javnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve