Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Stanić: Da li će vlast stati iza Žugića i banaka ili iza građana i privrede

Stanić ističe da su banke u Crnoj Gori u 2019. i kriznoj 2020. godini ostvarile neto profit od skoro 70 miliona eura

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Mirko Stanić kazao je da teret dugotrajne covid krize ne smiju da snose samo građani jer takvo ponašanje nije pravedno u društvima koja žele da budu društva socijalne pravde. Stanić ističe da su banke u Crnoj Gori u 2019. i kriznoj 2020. godini ostvarile neto profit od skoro 70 miliona eura. On očekuje da će aktuelna vlast stati iza građana i privrede, a ne iza guvernera Žugića i njegovih pogrešnih odluka, saopšteno je iz SDP-a.

“Preko 10.000 malih i srednjih kompanija pogođeno je kovid krizom, dok je bez posla za 14 mjeseci ostalo 22.000 naših sugrađana. Mnogima koji su zadržali svoje radno mjesto u sektoru malog i srednjeg biznisa, koji zapošljava 72 odsto radnika u privatnom sektoru, plate su smanjene za 10-30 odsto. I sada se banke koje su zadnje dvije godine ostvarile profit od 70 miliona bune što 22.000 onih koji su izgubili posao i na desetine hiljada radnika kojima su plate smanjene treba da dobiju pola godine vremena da im se pokušaju olakšati uslovi u kovid krizi”, navodi Stanić.

Stanić naglašava da je upravo zbog toga SDP i predložila Zakon o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita kojim bi se omogućilo hiljadama građana i kompanija da svoje obaveze odlože na pola godine, identičan zakonskom prijeedlogu koji su podnijeli i prošle godine.

“Ključnu odgovornost za ovakvo stanje i sutuaciju u koju su dovedeni građani i privreda snosi guverner Radoje Žugić jer je svojim odlukama bio na strani profita banaka a ne elementarne zaštite i razumijevanja opšte situacije izazvane Kovid krizom”, ističe u saopštenju.

Stanić je poručio da očekuje da će aktuelna vlast podržati zakon SDP-a.

“Vjerujemo da će vladajuća većina, i tokom skupštinske rasprave podržati zakon SDP-a, stati iza građana i privrede, a ne iza guvernera Žugića i njegovih pogrešnih odluka”, zaključuje u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve