Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Šta stočari traže od Vlade

Domaćin sastanka je bio ministar Aleksandar Stijović sa saradnicima, a učestvovali su predstavnici crnogorskih mljekara kao najveći otkupljivači i predstavnici Saveza stočara Crne Gore. Na sastanak su bili pozvani i predstavnici trgovinskih lanaca, ali niko iz ovog sektora se nije odazvao pozivu

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u srijedu je održan sastanak povodom sve dublje krize u sektoru stočarstva u Crnoj Gori. Domaćin sastanka je bio ministar Aleksandar Stijović sa saradnicima, a učestvovali su predstavnici crnogorskih mljekara kao najveći otkupljivači i predstavnici Saveza stočara Crne Gore. Na sastanak su bili pozvani i predstavnici trgovinskih lanaca, ali niko iz ovog sektora se nije odazvao pozivu.

“Ministar Stijović je vrlo kratko učestvovao u raspravi i zbog ranije preuzetih obaveza napustio sastanak istakavši da stoji iza svakog dogovora do kojeg dođemo”, saopšteno je iz Saveza stočara.

Najvažniji stav koji su predstavnici Ministarstva iznijeli je da je situacija u ovom sektoru neodrživa, da farmeri sa postojećim cijenama mlijeka apsulutno ne mogu servisirati sve obaveze a sve uslovljeno velikim poskupljenjem svih inputa prije svega hrane i energije.

Predložili su da iz budžetskih rezervi obezbijede tri centa dodatnih premija po kilogramu i ponudili ulogu medijatora na relaciji farmeri-otkupljivači-trgovci.

“Predlog je da trgovci smanje svoje marže i da povećaju cijene nekih proizvoda za 5 odsto a da ta sredstva usmjere prema farmerima što bi obezbijedilo povećanje otkupne cijene za dva centa po kilogramu”, ističu iz Saveza stočara.

Predstavnici vodećih crnogorskih mljekara su izneli podatke o teškim uslovima poslovanja uslovljenim  poskupljenjem repromaterijala sa jedne strane i neravnopravnog položaja u odnosu na poznate brendove iz inostranstva od trgovinskih lanaca sa druge strane.

“Visina marži i rabata koji su neprimjereno visoki razlog je nekonkurentnosti domaćih proizvođača. Takođe veliki problem je valuta plaćanja koja može biti i 150 dana, zatim pozicioniranje domaćih proizvoda na prodajnim mjestima i na kraju visoke poreske stope od 21 odsto”, navode iz Saveza stočara.

Sve ovo je uzrokovalo veoma tešku poziciju crnogorskih mljekara. Izneli su svoj predlog za ublažavanje problema do pronalaženja dugoročnog rješenja.

Najvažniji predlozi su povećanje cijene mliječno-kisjelih proizvoda za pet odsto, povećanje otkupne cijene mlijeka standardnog kvaliteta za dva centa i utvrđivanje njegove minimalne cijene na 0,3 eura.

Traže i da trgovinski lanci ne obračunavaju maržu veću od  17,5 odsto i rabat od 7 odsto za mliječno -kisjeli program a 11,5 odsto marže za pasterizovani program.

Dalje traže d se utvrdi valuta plaćanja do 30 dana kao i da se izmire postojeća potraživanja u dinamiku otplate do 30 dana do 31. 12. 2021.

Traže i bolje pozicioniranje domaćih proizvođača u marketima, kao i smanjenje stope poreza sa 21 na 7 odsto za sve mliječne proizvode.

Sagledavajući sve iznešeno predstavnici stočara su istakli da ovakav sastanak traže još od januara jer je situacija i tada bila ista kao danas.

Stočari su se još tada obraćali ministarstvu za zahtjevom da do ovakvog sastanka dođe i predlagali rješenja.

“Ministarstvo nije imalo razumijevanja za naše zahtjeve pa smo mi od vrlo korektnih pismenih zahtjeva za rešavanje problema morali doći do radikalnih protesta, oštrih javnih polemika pa do vulgarne politizacije ovog velikog problema”, navode iz Saveza.

Zbog tog neblagovremenog reagovanja  situacija se usložnjavala dodatnim poskupljenjem svih imputa, kašnjenjem isplata po skoro svim budžetskim linijama i na kraju lošim vremenskim prilikama i slabim rodom stočne hrane.

“Do sada je ministarstvo za sektor mljekarstva kao vanrednu mjeru isplatilo svega po dva centa po kg za period jun i jul. Zatim je model modifikovan na 5 centi po kg za koncentrovanu hranu za avgust i septembar što je smanjenje na 1,7 cent po kg mlijeka i ta sredstva ne  sredstva ne znamo kada će biti isplaćena”, navode stočari.

Ohrabruje, kažu, činjenica da su u ministarstvu shvatili da je situacija izuzetno složena dovela je stočare do likvidacije farmi.

Smatraju da je napravljena velika greška što nije prihvaćen njihov utemeljen, argumentovan, opravdan i vrlo operativan predlog da se od nove godine isplati po pet centi za kilogram otkupljenog mlijeka ili kasnije modifikovan predlog da se isplaćene premije povećaju za 50 odsto, a sredstva obezbijede iz budžetskih rezervi.

“Međutim Ministarstvo nije nikada stavilo na dnevni red Vlade naše zahtjeve i tražilo da se iz budžetskih rezervi obezbijede dodatna sredstva. Zašto naš predlog nije prihvaćen možemo samo pretpostavljati ali njegovim odbijanjem i predlaganjem nekih drugih neadekvatnih mjera napravljena je ogromna šteta”, ističu stočari.

Izneti podaci o uslovima poslovanja mljekara sa lancima trgovine su bacili posebno svijetlo na probleme u ovom sektoru.

Imajući sve ovo u vidu, na sledećem sastanku koji je zakazan za sledeću nedjelju, i na kojem je najavljeno učešće predstavnika trgovačkih lanaca, a stočari traže učešće i ministarstva finansija kao i Ministarstva ekonomskog razvoja, tražiće kumulativno povećanje otkupne cijene za 10 centi do kraja godine kako bi se  koliko toliko sanirala šteta nastala odbijanjem njihovog predloga s početka godine.

“Predložićemo povećanje premija za 50 odsto za period do kraja godine uz akontativnu isplatu u novembru što bi bilo do pet euro centi. Povećanje otkupne cijene od strane otkupljivača za 1 euro cent. Povećanje maloprodajne cijene određenih proizvoda za 5 odsto i smanjenje marži i rabata a da se ta sredstva preusmjere za otkupljeno mlijeko što bi u zbiru iznosilo 4 euro centa. Molba lancima trgovina da kao društveno odgovorne kompanije pomognu da domaći proizvodi imaju bolje pozicionirane i promociju, ispoštuju zahtjeve crnogorskih mljekara i stočara kako bi prevazišle ovu tešku situaciju. Zahtjev Ministrima poljoprivrede, finansijai  ekonomskog razvoja da izdvoje vrijeme dođu na sastanak i konačno dođemo do prihvatljivog rješenja kako bi zaštitili ovaj važan sektor poljoprivrede kao i građane od udara na njihov standard”, navode oni.

Ističu da njihovim opstankom imaće korist čitava Crna Gora.

“Povećanje cijene pojedinih mliječnih proizvoda za 5 odsto nama znači spas i da je ovo najmanje povećanje cijena od svih prehrambenih proizvoda. Takođe molimo da razumijete da je osnovni razlog naše cjenovne nekonkurencije mnogo veće subvencije u svim zemljama konkurentnog tržišta kao i da imamo vrhunski kvalitet”, navodi Savez stočara Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve