Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Šta je pozadina dvodnevnog isplovljavanja broda Vronskiy, je li oštećen budžet Crne Gore?

Na brodu, dužine 131, 60 metara i širine 22 metra,  koji plovi pod zastavom Kipra, od 11. novembra bila su  22 člana posade

Prva je godina da u barskoj luci zimuju kruzeri. Takozvani  ”lay up” dobro je došao nakon katastrofalne kruzing sezone zbog pandemije koronavirusa, ali i otvorio pitanje da li  Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe, odnosno propisi ministarstva, precizno definišu ”raspremu” broda – koliko država dobija, a šta gubi fleksibilnim odnosom prema zimovanju kruzera u najvećoj crnogorskoj luci, piše Portal Bar.

Portal Bar u Upravi carina saznaje da brodovi koji se nalaze u raspremi nemaju pravo da se snabdijevaju tax-free gorivom dok borave u crnogorskoj luci. Međutim, brod ”Vronskiy” snadbjeven je sa 320 tona goriva, i na 326. 400 eura nije plaćen PDV 21 odsto.

Brod je na dva dana napustio teritorijalne vode, vratio se i ponovo vezan na gat 5 Luke Bar gdje će nastaviti zimovanje.

Feribot  ”Vronskiy” je uplovio u Luku Bar, na gat 5, 11. novembra i prema ugovoru, na 91 dan je precizirano ”zimovanje broda”.

Navodno zbog  ”potencijalnog prodajnog aranžmana” putnički brod je 13. decembra isplovio ka Draču, ali se za dva dana vratio u Luku Bar.

Eventualna prodaja broda ”Vronskiy” u periodu raspreme, bila je vjerovatno samo paravan da bi brod tankovao gorivo na koje nije plaćen PDV što bi značilo da je samo po ovom osnovu budžet Crne Gore oštećen za preko 70. 000 eura.

Da za tankovano gorivo nije plaćen PDV Portalu Bar potvrđeno je iz PR službe Uprave carina.

”Brod ”Vronskiy”  Limassol Cyprus je dana 13. decembra 2020. prilikom isplovljenja iz Luke Bar na petrolejskom vezu ”Jugopetrol AD” izvršio snadbijevanje gorivom u količini od 319.999 litara dizel goriva gasoil 0,1”, navode iz Uprave carina.

Cijena goriva je 1,02 eura po litru.

Na brod je ukrcana količina od skoro 320 tona goriva po cijeni u koju nije uračunat PDV, kako navode iz Uprave carina, shodno član 6 Pravilnika o posebnim mjerama carinskog nadzora i carinskom postupku za robe koje se koriste za snabdijevanje prevoznih sredstava u međunarodnom saobraćaju.

Na pitanje da li brod koji je najavio Lučkoj kapetaniji uplovljavanje, ostanak u Luci Bar  tri mjeseca, imao potpisan ugovor sa Lukom Bar o raspremi na 91 dan, ima zakonsku mogućnost da tankuje gorivo bez plaćanja PDV-a, iz Uprave carina su odgovorili:

”Saglasno važećem Pravilniku o posebnim mjerama carinskog nadzora i carinskom postupku za robe koje se koriste za snabdijevanje prevoznih sredstava u međunarodnom saobraćaju (“Sl.list RCG“, br. 78/2006 i 57/2007 i “Sl.list CG“, br. 52/2010, 34/2011, 27/2013, 52/2014 i 8/2015) brod koji se nalazi u RASPREMI nema pravo da se snabdijeva tax-free gorivom dok boravi u luci Bar. U trenutku napuštanja luke Bar brod se može snadbjeti gorivom na koje se ne plaća PDV”.

Putnički brod „Vronskiy“ se snadbio gorivom za koje nije plaćen PDV, isplovio i napustio na kratko teritorijalne vode, a za dva dana ponovo uplovio, te se vezao na gat 5 Luke Bar.

Od drugog uplovljavanja, prema saznanjima Portala Bar, brod ne koristi ni struju sa obale.

Brod ”Vronskiy” je  na sopstvenom pogonu.

Na brodu, dužine 131, 60 metara i širine 22 metra,  koji plovi pod zastavom Kipra, od 11. novembra bila su  22 člana posade. Dok je brod u raspremi na njemu boravi trećina posade.

Da li je na brodu najnužnija, ili je u međuvremenu ukrcana kompletna posada? Da li će sa Lukom Bar biti potpisan drugi ugovor, pod kojim uslovima? Koji je razlog da brod ”Vronskiy” isplovi iz Luke Bar prema Draču na dva dana i ponovo se vrati – pitanja  su na koja javnost čeka odgovor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve