Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Šta donosi prijedlog zakona o putevima

Postojeći Zakon o putevima donešen je 2004. godine, a 2009., 2011. i 2017. godine pretrpio je određene izmjene i dopune

Direktor direktorata za državne puteve Mirsad Ibrahimović, govoreći o predlogu zakona o putevima, kazao je da donošenje i implementacija ovog zakona predstavlja dalje usklađivanje zakonodavstva Crne Gore sa propisima Evropske unije u oblasti putne infrastrukture, odnosno odredbe Predloga zakona o putevima se usklađuju sa propisima EU iz poglavlja 14. Transportna politika i poglavlja 21. Trans-evropske mreže.

Postojeći Zakon o putevima donešen je 2004. godine, a 2009., 2011. i 2017. godine pretrpio je određene izmjene i dopune.

“S obzirom na to da je od donošenja važećeg Zakona o putevima došlo do značajnih promjena pravne regulative, stvorila se potreba usaglašavanja propisa u oblasti puteva, odnosno prepoznata je potreba za izradu novog zakona kojim će se urediti oblast koja se odnosi na pravni položaj puteva, uslove i načine upravljanja, njihovu zaštitu i održavanje, kao i izvore i načine finansiranja, a posebno uslove izgradnje i rekonstrukcije puteva i inspekcijskog nadzora”, kazao je Ibrahimović.

Kako je istakao, odredbama Predloga zakona uvedeni su tehnički propisi i standardi koji će omogućiti projektovanje i izgradnju bezbjednih puteva.

“Naime, zakonskim i podzakonskim aktima uvodi se novi pristup kreiranju politike u ovoj oblasti koji se zasniva na projektovanju, izgradnji i održavanju putne infrastrukture na način da ta infrastruktura pored osnovne funkcije u svojoj eksplataciji ima i preventivnu funkciju kada je u pitanju bezbijednost saobraćaja a to je stvaranje putne infrastrukture koja tako reći prašta greške učesnika u saobraćaju odnosno umanjuje njihove posledice, čemu ćemo u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju”, naveo je Ibrahimović.

Ističe da su Predlogom zakona o putevima predviđene određene naknade koje plaćaju korisnici javnih puteva (državnih i opštinskih), a koje su bile sadržane i u važećem Zakonu o putevima, s tim da su određene naknade ukinute.

“Naime, u Predlogu zakona o putevima ukinute su četiri naknada, i to: naknada za izgradnju komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa puta, naknada za postavljanje komercijalno-tržišnih, komercijalno-individualnih i komercijalno-informativnih natpisa na putu i pored puta,naknada za priključenje prilaznog puta na javni put, i naknada za inostrana drumska vozila, čime su se stvorili bolji poslovni uslovi”, naveo je Ibrahimović.

U cilju unapređenja položaja lica sa invaliditetom u Crnoj Gori, poštovanjem principa jednakosti koji omogućava osobama sa invaliditetom da se jave u ulozi vozača, pod jednakim uslovima kao i lice bez invaliditeta,

“Prijedlogom Zakona o putevima oslobođeni su plaćanja korisničke naknade i putarine i godišenje naknade pri registraciji drumskih motornih vozila i posebne godišnje naknade za drumska motorna vozila za jedno putničko vozilo koje je objeleženo znakom pristupačnosti”, navodi Ibrahimović.

Dodaje da je Ministarstvo saobraćaj i pomorstva je prilikom izrade Predloga zakona o putevima detaljno sagledalo i analiziralo zahtjeve svih zainteresovanih strana i predložilo najbolje rješenje u cilju ukidanja administrativnih i biznis barijera, a pri tome vodeći računa da se omogući nesmetan razvoj, izgradnja i održavanje puteva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve