Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Srzentić: Proaktivnija uloga Savjeta za elektronsku upravu u procesu digitalne transformacije

Na IV sjednici Savjeta za elektronsku upravu, kojom je predsjedavala ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić razmatran je niz prioritetnih aktivnosti u oblasti digitalne transformacije i razvoju elektronske uprave

Na sjednici Savjeta za elektronsku upravu dogovorena je dinamika realizacije aktivnosti u cilju proaktivnije uloge toga tijela, koje će kroz preporuke, zaključke i inicijative doprinijeti što bržoj digitalnoj transformaciji Crne Gore i jačanju međuinstitucionalne saradnje, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Na IV sjednici Savjeta za elektronsku upravu, kojom je predsjedavala ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić razmatran je niz prioritetnih aktivnosti u oblasti digitalne transformacije i razvoju elektronske uprave.

Srzentić je istakla da su teme koje se odnose na usklađivanje nacionalnog okvira kompetencija sa EU okvirom u dijelu digitalnih kompetencija i obrazovanja (digital learning) posebno važne u kontekstu formiranja Digitalne akademije, koja će uskoro početi sa radom i formiranja Instituta za digitalna znanja i vještine.

“Institut za unapređenje digitalnih znanja i vještina biće uspostavljen u saradnji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Univerziteta Crne Gore i ICT Cortex-a. Djelovanjem Savjeta prema relevantnim institucijama na ovom polju doprinijeće se unapređenju digitalne pismenosti i jačanju IT kadra u Crnoj Gori, što je ključni preduslov za uspješnu digitalnu transformaciju našeg društva“, kazala je Srzentić.

Na sjednici Savjeta više riječi bilo je o aktivnostima na planu uspostavljanja digitalnog identiteta, odnosno upotrebi lične karte u svrhu korišćenja elektronskih servisa što će doprinijeti razvoju elektronske uprave u Crnoj Gori.

“Članovi Savjeta, razgovarali su i o upotrebi identifikacionog broja koji se nalazi u certfikatu u ličnoj karti, sistemu IT optimizacije troškova (IT spend control), jačanju interoperabilnosi i saradnji sa lokalnim samoupravama u tom dijelu, kao i o budućoj analizi svih savjetodavnih tijela, njihovoj nadležnosti i ulozi u procesu digitalne transformacije”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve