Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Spremaju smjene Milutina Đukanovića, Nikole Rovčanina, Vladimira Čađenovića…

Na čelu borda direktora EPCG je funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović, dok je izvršni direktor funkcioner Demokrata Nikola Rovčanin. Na čelu borda direktora CEDIS-a je funkcioner DF-a Rajko Radošević, a izvršni direktor je funkcioner Demokrata Vladimir Čađenović.

lada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata u državnim elektroenergetskim kompanijama – Elektroprivredi Crne Gore i Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu, saznaje Pobjeda.

Na čelu borda direktora EPCG je funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović, dok je izvršni direktor funkcioner Demokrata Nikola Rovčanin. Na čelu borda direktora CEDIS-a je funkcioner DF-a Rajko Radošević, a izvršni direktor je funkcioner Demokrata Vladimir Čađenović.

Čekaju prijedloge

Izvor Pobjede iz vrha Vlade saopštio je da premijer i nadležni ministri čekaju prijedloge za nove članove upravnih odbora, ali i kandidate za izvršne direktore.

“Nadam se da će brzo biti smjene. Čekamo prijedloge, a svi postojeći kadrovi Demokrata i DF-a će biti smijenjeni”, rekao je izvor Pobjede iz vrha Vlade koji je odbacio mogućnost da kadrovi DF-a ostanu na funkcijama, kako se spekulisalo u dijelu medija.

Procedura predviđa da u obje elektroenergetske kompanije Vlada predloži novi sastav odbora direktora koga na kraju bira Skupština akcionara.

Novi odbor direktora će izabrati novog izvršnog direktora. Obje elektroenergetske kompanije su u 100-procentnom vlasništvu države.

Nezvanične informacije Pobjede govore da su pojedini kadrovi DPS-a kontaktirani i da su sa njima obavljeni razgovori kada su u pitanju ključne funkcije u državnim elektroenergetskim kompanijama EPCG i CEDIS-u.

“Na čelnim funkcijama mogu biti samo stručni kadrovi, ali nećemo a priori eliminisati kompetentne ljude iz DPS-a”, rekao je izvor Pobjede iz vrha Vlade.

Rovčanin, izvršni direktor EPCG i Čađenović, izvršni direktor CEDIS-a, su na funkcije izvršnih direktora postavljeni bez dana radnog iskustva u elektroenergetskom sektoru. Obojica su visokopozicionirani kadrovi Demokrata, Rovčanin u Pljevljima, a Čađenović je predsjednik Odbora Demokrata u Podgorici. Na te funkcije su postavljeni u martu, odnosno aprilu prošle godine.

Menadžerski ugovori

Kako je Pobjeda ranije pisala, Dejan Rovčanin i Milutin Đukanović dobijaće zarade do kraja mandata, bili na toj funkciji ili ne. Naime, Đukanović kao predsjednik Odbora direktora je zaključio menadžerski ugovor na četiri godine i dogovorio zaradu od 3,5 prosječne plate u kompaniji, što iznosi nešto više od 3.000 eura mjesečno, budući da je prosjek proteklih par mjeseci bio 860 eura.

Što je posebno zanimljivo, novi predsjednik upravljačkog tijela EPCG ugovorio je zaštitnu klauzulu, što mu omogućava da bude dobro zbrinut ukoliko bude smijenjen prije isteka mandata – do kraja mandata će primati 75 odsto ove plate.

Na isti način, zaštitio se i izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin. Plata koju je ugovorio iznosi 3,25 prosječne zarade u kompaniji, odnosno oko 2.800 eura mjesečno, dok je zaštitna klauzula ista kao kod Milutina Đukanovića – dvije trećine ovog iznosa ili nešto preko 1.860 eura za mjesec. To znači da bi u slučaju da bude razriješen prije isteka mandata, dobio oko 89.000 eura.

Desetine hiljada eura za Crkvu Srbije

Nova uprava Elektroprivrede Crne Gore, predvođena Rovčaninom i Đukanovićem, koja je za nepunu godinu ostvarila pad prihoda od oko 17 miliona eura, potrudila se da obilato plati Crkvi Srbije i njenim raznim podružnicama političku i logističku podršku koju je novim crnogorskim vlastima pružila ova vjerska zajednica tokom izborne kampanje 2020. godine.

Prema dokumentaciji koju je Pobjeda objavila, Crkvi Srbije je uplaćeno u više tranši minimum 90 hiljada eura.

Tako je EPCG, samo u ovoj godini, Crkvi Srbije već donirala novac za izgradnju skulpture Svetog Save u Goliji (5.000 eura), obnovu hrama u selu Muževice (3.000 eura), renoviranje i adaptaciju prostorija Parohijskog doma u Toploj (5.000 eura), održavanje i tekuće potrebe za Hram Sv. Dimitrija u Kolašinu (3.000 eura), ali i kupovinu zemljišta zbog ,,nastavka aktivnosti“ za izgradnju Sabornog hrama na Žabljaku (10.000 eura).

Pobjeda je već ranije pisala da je Odbor direktora EPCG u julu 2021. godine odlučio da dodijeli donaciju „za Srpsku pravoslavnu crkvu – Eparhija mileševska“ u iznosu od 10.000 eura za podršku gradnji parohijskog doma pri Crkvi Svete Petke u Pljevljima. Ugovor o donaciji potpisan je sedam dana nakon odluke, a zaveden je tek u januaru ove godine.

Možda zbog „pljevaljske linije“ – jer je direktor EPCG Nikola Rovčanin (Demokrate) stigao iz tog grada – tek još jedna vrijedna donacija završila je „u rukama“ crkve u Pljevljima: Manastiru Svete Trojice u septembru je dodijeljeno 7.000 eura za adaptaciju sistema grijanja i izradu toplotne izolacije. Ugovor je zaključen u novembru.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
perko
17.05.2022-08:36 08:36

zavrsise im oni plate da ne rade nista :)

dpero
17.05.2022-08:55 08:55

LOPOVI I SISNJARI!!

Crnogorka
17.05.2022-08:58 08:58

Ove Splacine DF-DEMOKRATE  oce Fotelju da Lopuzaju -Utiru CG – da postuju CG  obeljazja nece -Micite ih trag im se utra a posebno CETNICKE DEMORATE sve ih iz fotelja Crnogorskih izbacit dok ne nauce da je ovo CRNA GORA – zelja za 1918 nikad niko nece vise DOCEKAT !

COL
17.05.2022-09:21 09:21

Da se organizuju svakodnevne i cjelodnevnen litije od Nišića grada pa do Plevalja, barem su toliko platili crkvi srbije. Popovi da džipovima idu ispred sluđenog populusa kojemu bi crkva obezbijedila crevlje od gume poznatije pod narodnijem imenom nedoder gumače kako bi izdržale barem tri litijašenja. Veselo veselo, napredak ostatku…