Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Spoljnotrgovinska razmjena u januaru 116,9 miliona eura

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 116,9 miliona EUR, što je 16,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 23,3 miliona EUR, što je 45,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan uvoz bio je viši 10,8 odsto i iznosio je 93,6 miliona EUR.

– Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,9 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosila 19 odsto, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od sedam miliona EUR, koju čine obojeni metali u iznosu od 5,3 miliona EUR i gvožđe i čelik u iznosu 1,2 miliona EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 21 milion EUR, koje čine drumska vozila u iznosu od 6,1 milion EUR i električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 4,2 miliona EUR.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu pojedinačno su bili Srbija sa četiri miliona EUR, Mađarska sa 3,1 milion EUR i Bosna i Hercegovina (BiH) 2,9 miliona EUR.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 19,1 milion EUR, Kina sa 9,6 miliona i Njemačka sa osam miliona EUR.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Izvor: Mina

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve