Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Spoljnotrgovinska razmjena povećana trećinu

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 304,2 miliona eura, što je 34,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijeda 50,3 miliona eura, što je 17,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Uvoz je bio viši 30,1 odsto i iznosio je 253,9 miliona.

– Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,8 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 17,8 odsto, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 14,6 miliona koji čine obojeni metali u iznosu od 11,3 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu od 2,1 milion.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 55,6 miliona, koji čine drumska vozila u iznosu od 17,4 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 10,3 miliona.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 8,8 miliona, Bosna i Hercegovina (BiH) sa 6,7 miliona eura i Mađarska 5,9 miliona.

U uvozu, najveći spoljnotrgovinski partneri, bili su Srbija sa 56 miliona, Kina 24,4 miliona i Njemačka sa 21,3 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Izvor: Mina business

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve