Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Spajićev resor: Netačne tvrdnje DPS-a, konkursi objavljeni zakonito

''Još jednom pozivamo sve političke aktere da se sudrže od pokušaja neprimjerenog uticaja na sistem socijalne i dječje zaštite, te da poštuju načelo vladavine prava, kao osnov demokratskog društva''

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) tvrdi da su netačne tvrdnje u saopštenju Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a, o navodnoj nezakonitosti konkursa za direktore javnih ustanova za socijalnu i dječju zaštitu.

“Konkursi su raspisani zakonito i u svemu u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore. Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti („Službeni list CG”, br. 27/13, 1/15, 42/15, 47/15, 56/16, 66/16, 1/17, 31/17, 42/17, 50/17 i 59/21), koje su počele da se primjenjuju od 1. oktobra 2021. godine, propisani su novi uslovi, kao i postupak za izbor direktora. Članom 174a stav 1 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano je da će se izbor direktora javne ustanove izvršiti u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu zakona. Stavom 2 navedenog člana zakonodavac je propisao da će direktori javnih ustanova koji su u mandatu, odnosno izabrani u skladu sa ranije važećim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti nastaviti sa radom do izbora novih direktora”, naveli su iz Ministarstva na čijem je čelu Milojko Spajić.

Dodaju da navedeno zakonsko rješenje ima svoj ratio u činjenici da su javne ustanove socijalne i dječje zaštite od ogromnog značaja, te da, kako kažu, njihov rad ne smije biti ugrožen nepostojanjem rukovodilaca.

“Imajući u vidu navedene odredbe, upravni odbori javnih ustanova socijalne i dječje zaštite su donijeli odluke o raspisivanju javnih konkursa u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti”, saopštili su iz MFSS.

Napominju, a posebno imajući kažu u vidu činjenicu da prethodno izabrani direktori javne ustanove nastavljaju sa radom do izbora novih direktora u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, upravni odbori javnih ustanova nijesu mogli donijeti odluke o razrješenju direktora, odnosno o prestanku njihovih mandata, jer je navedeni prestanak mandata vezan isključivo za momenat imenovanja novih direktora.

“S obzirom na to da je u ovim konkretnim postupcima u potpunosti poštovan zakonski okvir, te da je svaki konkurs raspisan u skladu sa zakonom, ne može biti nepotrebnih troškova za državu već se radi o pogrešnom i selektivnom tumačenju zakona Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a. Još jednom pozivamo sve političke aktere da se sudrže od pokušaja neprimjerenog uticaja na sistem socijalne i dječje zaštite, te da poštuju načelo vladavine prava, kao osnov demokratskog društva”, zaključuju iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve