Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Spajićev resor: Moguć povraćaj dijela plaćene akcize, uz smanjenje akcize na gorivo

Predstavnici Ministarstva, na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem, kako su saopštili, ukazali su da je MFSS već predložilo da ''Vlada može odlukom da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto usljed poremećaja na tržištu''

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) je, na današnjem sastanku sa predstavnicima Odbora za taksi prevoz u Uniji poslodavaca (UPCG) i Strukovnog sindikata taksista pri Uniji slobodnih sindikata (USS) ponudilo rješenja iz svoje nadležnosti za podršku toj djelatnosti, da bi im se pomoglo i u krajnjem zaštitio standard građana.

Predstavnici Ministarstva, na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem, kako su saopštili, ukazali su da je MFSS već predložilo da “Vlada može odlukom da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto usljed poremećaja na tržištu”.  Za to je potrebno, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama u Skupštini Crne Gore.

Moguće je i amandmansko djelovanje za dodatno smanjenje akcize na gorivo u procentu iznad 20 odsto jer je, dodaju iz MFFS, u međuvremenu, “pogoršana situacija na tržištu”.

“Naglašeno je da će MFSS, nakon analize efekata, dostaviti i amandman na predložene izmjene zakona da bi se propisala mogućnost povraćaja dijela plaćene akcize za nabavku motornog goriva u industrijske i komercijalne svrhe za djelatnost taksi prevoza, u određenom procentu od ostvarenog prometa po tom osnovu”, navode iz Ministarstva.

To je dodatno privremeno rješenje MFSS-a, ističu iz resora, s obzirom da to “nije praksa i propisano direktivom EU, koja reguliše oblast akcize na energente”.

“Obezbijedićemo taj dodatni benefit za sve fiskalizovane taksi prevoznike, a već razmatramo smanjenje akcize na gorivo preko 20 odsto, s obzirom da su se okolnosti promijenile. Predstavnici sindikata i poslodavaca u Socijalnom savjetu dali su podršku programu reformi “Evropa sad!”. Sada je posebno vidljivo, usljed globalnih poremećaja na tržištu zbog kojih rastu cijene u Crnoj Gori, koliko je važno što je država smanjenjem poreskog opterećenja na zarade omogućila da se povećaju plata, posebno minimalna sa 250 na 450 eura da bi građani spremnije dočekali ove udare“, istakao je Spajić.

Spajić je dodao da država sveobuhvatnim mjerama svih nadležnih, koje sada zahtijeva nova kriza u svijetu,” treba da odgovori na sve izazove, uz partnerski odnos sa privredom i sindikatima”.

“Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama su precizirani dokazi koji bi kupci gasnih ulja, odnosno taksi prevoznici, bili dužni da podnesu nadležnom carinskom organu. Ključni su dokazi o registraciji za obavljanje djelatnosti taksi prevoza, o prijavljenim prihodima poreskom organu za prethodnu godinu, dostavljanje podatka o ostvarenom prometu na osnovu kojeg se traži povraćaj i fiskalizovani račun”, dodaju iz MFFS.

Predstavnici taksi prevoznika su ponovili zahtjeve, navodeći probleme u uslovima destabilizacije tržišta naftnim derivatima na globalnom nivou, koji se odražava na cijene u Crnoj Gori.

Sagovornici su se saglasili da je potrebna bolji inspekciji nadzor za suzbijanje neprijavljenih taksi prevoznika.

Na sastanku je saopšteno da, kada su u pitanju zahtjevi o subvencijama na gorivo i eventualno na zarade zbog problema sadašnje krize, potrebno da se obrate resornim ministarstvima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve