Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Spajić pisao povjeriocima: Samo zajedno možemo spasiti Institut Igalo

Podsjećamo, Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo, hotelskom kompanijom Vila Oliva, deblokirati račun ove zdravstvene institucije, tako što će, finansijski po pola učestvovati u tome, odnosno firma biznismena Žarka Rakčevića, uplatiće između osam i deset miliona eura beskamatne pozajmice

Velikim naporima Vlade Crne Gore i uz svesrdnu podršku manjinskog akcionara, koji je pokazao društvenu odgovornost, napokon smo na pravom putu da odblokiramo račun i omogućimo funkcionisanje i razvoj Instituta Simo Milošević, koji ima ogroman potencijal da donese dodatnu vrijednost turizmu i državi uopšte, kazao je premijer Milojko Spajić u pismu upućenom povjeriocima Instituta Igalo. S obzirom na to da su, uz sva ograničenja koja nameće Zakon o kontroli državne pomoći, konačno trasirali put ka spasu Instituta Igalo, Spajić moli za dodatno razumijevanje u narednih ne duže od šest mjeseci, za već postojeća dugovanja Instituta.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo, hotelskom kompanijom Vila Oliva, deblokirati račun ove zdravstvene institucije, tako što će, finansijski po pola učestvovati u tome, odnosno firma biznismena Žarka Rakčevića, uplatiće između osam i deset miliona eura beskamatne pozajmice.

“Prije svega, želim da vam se zahvalim na razumijevanju i podršci iskazanoj u najtežim trenucima za medicinsko-rehabilitacioni centar – Institut Igalo, koji je u većinskom državnom vlasništvu. I pored dugovanja koje ste trpjeli kao povjerioci, nastavili ste redovno da snabdijevate odnosno pružate usluge, ovoj za sve naše građane izuzetno dragocjenoj ustanovi, i tako omogućili da Institut nastavi da posluje i pored višemjesečne blokade računa”, naveo je Spajić u pismu u koje je CdM imao uvid.

Prema njegovim riječima, velikim naporima Vlade Crne Gore i uz svesrdnu podršku manjinskog akcionara, koji je pokazao društvenu odgovornost, napokon su na pravom putu da odblokiraju račun i omoguće funkcionisanje i razvoj Instituta, koji ima ogroman potencijal da donese dodatnu vrijednost turizmu i državi uopšte.

“Naime, od momenta stupanja na dužnost 44. Vlada ulaže velike napore u cilju pronalaženja na zakonu utemeljenog rješenja, za ovaj izuzetan medicinski, turistički i imovinski resurs Crne Gore. S obzirom na to da smo, uz sva ograničenja koja nam nameće Zakon o kontroli državne pomoći, konačno trasirali put ka spasu Instituta Igalo, o čemu ste, vjerujem, kao zainteresovana strana informisani putem medija, želim da vas zamolim za dodatno razumijevanje u narednih ne duže od šest mjeseci, za već postojeća dugovanja Instituta”, naveo je Spajić.

Objašnjava i šta to konkretno znači.

“Konkretno, da bi nakon deblokade računa, država mogla da obezbijedi neophodna sredstva za funkcionisanje Instituta i servisiranje svih dugovanja, shodno Zakonu o kontroli državne pomoći, neophodno je usvojiti “Plan restrukturiranja”, koji će podrazumijevati biznis strategiju i niz mjera kako bi Institut profitabilno poslovao. Za donošenje kredibilnog Plana restrukturiranja biće potrebno šest mjeseci i isti će predvidjeti investicije u unapređenje kapaciteta i obezbjediti sredstva za izmirenje svih zaostalih obaveza”, objasnio je Spajić.

Uvjeren je da je zajednička želja da ovaj državni dragulj nakon realizacije predmetnog Plana restrukturiranja ponovo bude pouzdan partner u biznisu vašim kompanijama.

“Shodno ovome, potpuno sam siguran da ćemo u procesu oporavka, koji, garantujem neće ostati samo na riječima, imati i vašu punu podršku”, poručio je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve