Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Spajić: Put Rožaje – Špiljane značajno će poboljšati povezanost između gradova i ekonomsku saradnju sa Srbijom

Rekonstrukcija puta počela je 2020. godine, a u nju je uloženo 29 miliona eura

Danas sam sa ministrom saobraćaja Filipom Radulovićem svečano pustio u rad rekonstruisani put Rožaje – Špiljane, saopštio je na mreži X premijer Milojko Spajić.

Ukupna vrijednost radova je 29 miliona eura, a rekonstruisana je dionica od rakrsnice „Vuča“ do granice sa Republikom Srbijom u dužini od 18 kilometara.

Po projektu je, kako su naveli iz Vlade, urađena rekonstrukcija trase na cijeloj dužini sa izgradnjom dodatnih traka.

„Mislim da će se realizacijom ovog projekta omogućiti mnogo bolja povezanost gradova, ali i poboljšati ekonomska saradnja između dvije države. Vjerujem da možemo da računamo sada na znatno veći protok turista i da će to imati veliki pozitivan uticaj primarno na ekonomiju Rožaja, ali i čitave Crne Gore“, naglasio je premijer Milojko Spajić i dodao:

„Razmišljamo o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte, jer realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno i to su jako pozitivne vijesti. Vjerujem da ćemo imati lijepih vijesti do kraja godine i za Štedim i za Hajlu i da ćemo se radovati i tim projektima važnim za Rožaje i Crnu Goru.“

Posebna pažnja prilikom rekonstrukcije posvećena je bezbjednosti saobraćaja, tako da je na čitavoj dionici ugrađena nova saobraćjna signalizacija i oprema puta.

Radovi su počeli u avgustu 2020. rok je bio dvije godine, međutim izgradnja je trajala duplo duže, a ministar Radulović je poručio da ova Vlada nema toleranciju za kašnjenja na realizaciji projekata.

„Ovaj putni pravac je vrlo važan za stanovnike Rožaja, ali i za turiste, koji dolaze primarno iz Srbije. Kada sam u martu posjetio gradilište, nijesam bio zadovoljan tempom, što je za mene neprihvatljivo. Moramo da poštujemo rokove iz ugovora. Jako sam ponosan što smo uspjeli da ubrzamo finalizaciju projekta i obradujemo stanovnike Rožaja“, istakao je ministar Radulović.

Rekonstruisani put od velike je važnosti za stanovništvo Rožaja, jer će imati ogroman uticaj na jačanje veza i prekograničnu saradnju u ekonomskom, ali i svakom drugom smislu.

„Ako nemate dobro razvijenu infrastrukturu, nema ni razvoja. Znam da je intencija Vlade i premijera, da posebnu pažnju posvete izgradnji saobraćajnica što će omogućiti bolji kvalitet života građana, ali i ekonomski napredak ovog regiona i čitave države“, kazao je tokom svečanog puštanja u rad predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović.

Projekat je u iznosu od 9,2 miliona eura finansiran iz kredita EBRD-ija, dok je ostatak sredstava obezbijeđen iz Budžeta Crne Gore.

Sa zadovoljstvom proslavljamo završetak rekonstrukcije puta Rožaje-Špiljani. Ovaj vitalni infrastrukturni projekat će podržati ekonomski razvoj Crne Gore i unaprijediti prekograničnu integraciju kroz poboljšanje povezanosti između većih crnogorskih gradova i povezanosti sa susjednom Srbijom. Projekat je dio opsežne EBRD inicijative za rekonstrukciju magistralnih puteva (finansiranje EBRD-a 40 miliona eura), koja uključuje i završenu rekonstrukciju i proširenje puta Danilovgrad-Podgorica (2022) i tekuću rekonstrukciju puta Tivat-Jaz, koji povezuje aerodrom Tivat i glavne turističke destinacije u blizini Budve, na obali Jadranskog mora. Ovi napori imaju za cilj da olakšaju protok roba i turista, kako domaćih tako i međunarodnih, uz smanjenje troškova transporta“, poručio je šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Remon Zakaria.

Projekat je obuhvatio i rekonstrukciju 12 tunela, ukupne dužine 1678 metara, tri mosta ukupne dužine 244 metara i adaptacija dodatnih osam mostova ukupne dužine 1040 metara.

„Moram naglasiti da sigurno neće prestati radovi na ovom području. Pored obilaznice Rožaje za koju smo raspisali tender, takođe planiramo da u najskorijem roku raspišemo tender za dionicu od Trgovačkog centra do kružnog toka, takođe sa Evropskom investicionom bankom nadam se do kraja godine da ćemo raspisati tender rekonstrukciju puta od Berana do Rožaja“, riječi su direktora Uprave za saobraćaj Radomira Vuksanovića.

Rekonstrukcija magistralnog puta Rožaje – Špiljani, počela je 29. jula 2020. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve