Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Spajić: Od uspjeha turističke sezone zavisiće oporavak ukupne privrede

kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na današnjem sastanku sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Paulom Hilbersom

Od uspjeha ovogodišnje turističke sezone umnogome će zavisiti oporavak ukupne privrede, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na današnjem sastanku sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Paulom Hilbersom.

Kako je saopšteno iz Centralne banke Crne Gore, prvog dana redovnih proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke koji se, usljed okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, održavaju u virtuelnom formatu, delegacija Crne Gore, koju su predvodili guverner CBCG Radoje Žugić i Spajić, održala je sastanak sa visokim zvaničnicima MMF-a.

Spajić i Žugić upoznali su Hilbersa sa trenutnom makroekonomskom i finansijskom situacijom u Crnoj Gori, na koju je pandemija koronavirusa snažno negativno uticala, kao i sa mjerama koje su Vlada i Centralna banka preduzele u cilju pružanja podrške privredi i stanovništvu.

“veoma je važno da Država pruži adekvatnu podršku turističkom sektoru za pripremu sezone, kao i da se ubrza započeta imunizacija stanovništva. Fiskalni stimulus i podrška privredi treba da budu nastavljeni i u drugom kvartalu ove godine, budući da je očuvanje radnih mjesta i kompanija u uslužnom i drugim sektorima, važnim za rast BDP-a, prioritet Vlade Crne Gore i u narednom periodu“, saopštio je Spajić.

Vlada Crne Gore je u januaru ove godine usvojila novi paket podrške privredi i građanima, vrijedan oko 165 miliona eura.

“Spajić je zahvalio na tome što su predstavnici MMF-a pohvalili dosadašnje rezultate Vlade, uz ocjene da Crna Gora ide u dobrom pravcu”, navode u CBCG.

Žugić je istakao da je CBCG implementirala sedam paketa mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije, kroz čiju je realizaciju bankarski sektor „ustupio“ likvidnost stanovništvu i privredi.

“Pred nama je veoma izazovan period i sve buduće mjere, kao i dosadašnje, moraju biti pažljivo i oprezno koncipirane kako bi se sačuvala stabilnost finansijskog sektora, bez kojeg nema ekonomskog oporavka”, saopštio je Žugić.

Hilbers je istakao da je Crna Gora u grupi zemalja koje su izuzetno jako pogođene pandemijom.

“Prilikom definisanja novih mjera, morate biti veoma oprezni i voditi računa o njihovoj održivosti, kao i o adekvatnoj dužini njihovog trajanja”, poručio je on.

Crnogorska delegacija imala je sastanak i sa direktorom Sektora MMF-a za Evropu, Alfredom Kammerom.

“Spajić je predstavio sagovornicima osnove predloga budžeta za tekuću godinu, kao i ostale planove vezane za vođenje fiskalne politike u narednom periodu. Razgovarano je i o mogućnosti pružanja tehničke podrške MMF-a prilikom definisanja narednog budžeta i dogovoreno da se ovoj temi posveti pažnja u narednom periodu”, ističu u CBCG.

Guverner se zahvalio Kammeru na odličnoj saradnji, posebno u okviru nedavno završene misije MMF-a o zaštitnim mehanizmima CBCG, u okviru koje je Centralna banka Crne Gore ocijenjena kao insitucija sa snažnim operativnim kontrolama u najvažnijih pet oblasti.

“Takođe se zahvalio na tehničkoj pomoći MMF-a na izradi novog zakona o CBCG. Kammer je uputio čestitke guverneru na preduzimanju ispravnih koraka ka izgradnji čvrste i kredibilne institucije”, dodaju u toj instituciji.

Delegacija je imala završni sastanak sa Taom Zhangom, pomoćnikom generalnog direktora MMF-a, na kojem je takođe bilo riječi o fiskalnoj politici i aktivnostima na planu očuvanja stabilnosti bankarskog sektora.

“Zhang je pohvalio uspješnu emisiju euroobveznica i istakao da je imunizacija stanovništva prioritet za sve zemlje i jedini put prevazilaženja složene zdravstvene i ekonomske situacije. On je pozdravio najavu nastavka ekonomskih mjera za drugi kvartal, kao i prioritet koji je Vlada dala fiskalnoj odgovornosti”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve