Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić namješta po dubini: Rubežić umjesto Petričevićke u Upravi prihoda i carina?

Više sagovornika portala Standard saopštilo je da je Rubežić rođak ministra Spajića i da mu je to, uz uzoran rad u sistemu Uprave prihoda i carina, jedna od kvalifikacija za radno mjesto direktora te važne institucije

Prema informacijama Standarda, Vlada već ima novo ime za, sada već vruću fotelju, direktora Uprave prihoda i carina. Riječ je o Srđanu Rubežiću, načelniku Područne jedinice bivše Uprave u Podgorici, kojeg je Damjanović ostavio na tom mjestu. ”To ime figurira kao mogući kandidat i dugoročno rješenje, ali još to nije sigurno”, rekao je jedan od sagovornika Standarda.

Više sagovornika portala Standard saopštilo je da je Rubežić rođak ministra Spajića i da mu je to, uz uzoran rad u sistemu Uprave prihoda i carina, jedna od kvalifikacija za radno mjesto direktora te važne institucije.

Vlada Crne Gore je na elektronskoj sjednici prošlog četvrtka smijenila direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića, odnosno nije mu produžila Rješenje o prestanku mandata zbog isteka v.d. statusa. Na iznenađenje svih na njegovo mjesto imenovana je Milena Petričević, nekadašnja saradnica Duška Kneževića u Atlas grupi.

Smjena Damjanovića iznenadila je skoro sve osim ministra Milojka Spajića i premijera Zdravka Krivokapića i ostavila javnost bez objašnjenja šta je Damjanovićeva krivica. I opozicija se slaže u ocjeni da je kadar SNP-a imao dobre rezultate u borbi protiv šverca cigareta ali i u dijelu poreske politike.

O smjeni Damjanovića nijesu pružene nikakve informacije iz resornog ministarstva, a obrazloženje nije imao ni ministar ekonomoskog razvoja Jakov Milatović.

Juče je procurila vijest koja je potvrđena Standardu da je dio ministara zatražio razrješenje Peričevićke, samo dva dana nakon imenovanja.

Juče su i radnici Uprave prihoda i carina počeli sa prikupljanjem potpisa podrške Damjanoviću. ”Postavljanjem magistra Aleksandra Damjanovića za vršioca dužnosti direktora UPC zadobili ste dodatnu podršku građana Crne Gore, samim tim i podršku državnih službenika. S obzirom na to da je Damjanović svojim posvećenim radom, stručnošću, dao doprinos povećanju profesionalnog i moralnog kredibilteta UPC, povećanju budžetskih prihoda, rukovodeći se pri tom isključivo interesima države i njenih građana, ovim putem podnosimo inicijativu, a sve u cilju njegovog daljeg radnog angažovanja ne mjesto direktora UPC”, piše u inicijativi.

Odluka da se Damjanoviću ne produži mandat na predlog Spajića, usvojena je na elektonskoj sjednici Vlade kada je i izabrana Petričevićeva, a narednog dana to je objavljeno i u Službenom listu. Petričevićeva, koja je radila kao sekretarica u Atlas grupi u kabinetu optuženog biznismena Duška Kneževića, formalno je u petak trebala da se pojavi na posao u UPC.

Damjanović, nekadašnji poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, rukovodio je UPC-om šest mjeseci, a resorno Ministarstvo finansija nije raspisalo konkurs za direktora UPC-a u punom mandatu, niti imenovalo pomoćnike v. d. direktora.

Nakon što je Vlada usvojila pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u UPC-u, Damjanović je ljetos odmah poslao spisak sa 10 imena za pomoćnike, ali Spajić nije uradio svoj dio posla i uputio predloge Damjanovića Vladi na usvajanje.

Damjanovićev rad u UPC obilježen je rekordnom naplatom prihoda, zahvaljujući čemu je državna kasa četiri posljednja mjeseca u suficitu, suzbijanje sivog tržišta cigareta i rekordna zapljena 1,4 tone kokaina. Brojni članovi Vlade u javnim su nastupima eksploatisali činjenicu o suficitu budžetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
26.10.2021-16:00 16:00

Nijesi ti dorastao ni do koljena časnom prvo čovjeku, pa onda političaru.Ti si samo dobro,dobro plaćeni agitator srbijanske crkve. po Americi,pa te crkva nagradila foteljom.