Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Spajić građanima: Račun bez QR koda nijeste u obavezi da platite

QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen, rekao je Spajić

QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega niste u obavezi da platite izdati račun, kazao je ministar finasija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Iz ministarstvo finansija i socijalnog staranja saopšteno je da pojačano rade na kampanji za podizanje svijesti o važnosti izdavanja fiskalizovanih računa sa QR kodom.

„Na vrhuncu smo veoma uspješne turističke sezone u Crnoj Gori. Turizam je jedan od najvećih izvora prihoda naše države. Ove godine ti prihodi su nam još bitniji za oporavak poslije katastrofalne 2020. godine. Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun, oni plaćaju porez – od kog mi kao Vlada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje i socijalno staranje. Neprijavljivanjem poreza oni kradu od vas, građana, i štete svima. QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obavezi da platite izdati račun“ istakao je ministar Spajić u izjavi povodom početka kampanje.

Širom Crne Gore postavljen je reklamni materijal, a pripadnici Uprave policije turistima koji ulaze u Crnu Goru dijele letke kojim ih informišu da usluge i proizvode za koje nisu dobili fiskalizovani račun nisu u obavezi da plate.

Iz ministarstva navode da je cilj kampanje je podizanje svijesti građana i turista o važnosti elektronske fiskalizacije/izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanje podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave. Nepravilnosti i neizdavanje fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na 19707, kao i putem web portala budiodgovoran.me.

“Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga stupio je na snagu 7. avgusta 2019. godine, a primjena je, nakon više odlaganja, definitivno započela 1. juna. Projektom fiskalizacije ispraćeni su trendovi tehnološkog razvoja, a glavni cilj je da se svi izdati gotovinski i bezgotovinski računi evidentiraju u bazi podataka Uprave prihoda i carina u realnom vremenu. Pored toga što su u julu, po preliminarnim podacima Ministarstva, ostvareni rekordni prihodi, neophodno je uvođenje dodatne poreske discipline i podizanje svijesti o važnosti izdavanja i dobijanja fiskalizovanih računa”, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva ističu da uredno prijavljivanje i izmirivanje poreskih obaveza predstavlja temelj za oporavak crnogorskih javnih finansija i ekonomije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Spajić građanima: Račun bez QR koda nijeste u obavezi da platite – CG Vijesti
12.08.2021-08:51 08:51

[…] Aktuelno […]