Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Spajanje CKB i SGM odvijalo bi se u dvije faze

CKB je ranije uputila zahtjev vrhovnoj monetarnoj instituciji za odobrenje sticanja 90.5578 odsto akcija sa pravom glasa u Societe Generale banci i to je prvi korak ka planiranom pripajanju

Eventualno spajanje Societe Generale Montenegro i Crnogorske komercijalne banke CKB odvijalo bi se u dvije faze, saopšteno je Vikend novinama iz Centralne banke CBCG koja još procjenjuje kako bi ova transakcija uticala na bankarsko tržište.

CKB je ranije uputila zahtjev vrhovnoj monetarnoj instituciji za odobrenje sticanja 90.5578 odsto akcija sa pravom glasa u Societe Generale banci i to je prvi korak ka planiranom pripajanju.

“Prva faza se odnosi na aktuelni zahtjev CKB-a za izdavanje odobrenja za kupovinu akcija Societe Generale banke, koji je trenutno u proceduri obrade u CBCG. Ukoliko se, nakon sprovedenog postupka i ocjene ispunjenosti uslova, dobije takvo odobrenje, ova banka bi se, nakon određenog vremena, obratila CBCG zahtjevima za izdavanje potrebnih odobrenja u cilju pripajanja Societe Generale banke”, kazali su u CBCG.

Kako dodaju, u postupku odlučivanja po aktuelnom i drugim zahtjevima CKBa, biće pribavljene sve relevantne informacije, dokazi i podaci, na osnovu kojih će se cijeniti ispunjenost propisanih uslova za izdavanje odobrenja za kupovinu i spajanje banaka.

“U tom postupku odlučivanja, CBCG će sagledati i uticaj spajanja pomenutih banaka na bankarsko tržište, prvenstveno u dijelu stvaranja eventualne prekomjerne koncentracije. Takođe će se cijeniti mogući efekti zdrave sinergije, poput mogućnosti da se građanima i privredi ponude bankarski proizvodi pod povoljnijim uslovima, prvenstveno kroz dalji pad kamatnih stopa”, istakli su u CBCG.

Komentarišući navode sindikalaca da bi spajanjem dviju banaka bez posla ostalo oko 400 radnika, u CBCG su kazali da smatraju da je navedeni broj predimenzioniran.

“Societe Generale ima ukupno oko 290 zaposlenih, pri čemu banka preuzimalac mora posjedovati adekvatnu organizacionu i kadrovsku strukturu, prilagođenu povećanom obimu posla i broju klijenata, kako bi na efikasan način nastavila uredno poslovanje”, ukazali su u CBCG.

Imajući prethodno u vidu, kako navode, u fazi odlučivanja po podnešenom zahtjevu za izdavanje odobrenja za pripajanje, CBCG će kao jedan od bitnih uslova cijeniti i da li banka preuzimalac posjeduje adekvatan sistem organizacije koji bi omogućio integrisanje banke koja se pripaja.

“U tom kontekstu, posebno će se razmatrati adekvatnost organizacione strukture, u dijelu uticaja na zaposlene u ove dvije banke, u granicama propisanim zakonom. U narednom periodu, CBCG će biti upoznata sa planiranom strategijom CKB-a u dijelu izmirivanja obaveza prema višku zaposlenih, koji bi bio naknadno utvrđen”, zaključili su u CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve