Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

SNP: CBCG pokušava da umanji svoju odgovornost

U saopštenju povodom podnošenja krivičnih prijava Atlas grupe protiv guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića, privremene upravnice u Atlas banci Tanje Terić, bivšeg privremenog upravnika u IBM banci Milana Remikovića i drugih službenika CBCG, predstavnici CBCG pokušavaju skretanjem sa suštinskih pitanja da umanje svoju odgovornost kojom su tu instituciju trajno kompromitovali i uništili njen ugled i integritet, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji.

“Predstavnici Centralne banke gotovo hvalisavo tvrde da je “posljednjom neposrednom kontrolom Atlas banke i IBM banke, CBCG utvrdila da su banke kritično potkapitalizovane, kao i da su u svom poslovanju primjenjivale nezakonite i nesolidne prakse” te da su u skladu sa imperativnom normom Zakona o bankama, a na osnovu nalaza izvršene neposredne kontrole, dana 07. decembra 2018. godine uveli privremenu upravu u Atlas banku i Invest banku Montenergo”, navode iz ove partije.

Kako dodaju u saopštenju, iz CBCG govore o sebi kao da su heroji nacije.

“A ćutali ste protekle tri godine. Da vas podsjetimo da je ovo 2019. godina, a da ste prinudnu upravu u navedene dvije banke trebali da uvedete najkasnije nakon izvještaja o kontroli iz 2015. godine čime bi finansijska a i reputaciona šteta po ekonomiju Crne Gore bila neuporedivo manja. Hvalite se da se u CBCG već dugo ne nalazi niko ko bi vlasnika bilo koje banke oslovljavao sa “šefe.” Zašto onda ne kažete ko je sve odbjeglog tajkuna Kneževića u vašoj instituciji nazivao “šefom” i ko su članovi komisije za koje je tadašnji viceguverner Milošević u snimljenom razgovoru sa Duškom Kneževićem tražio mito kako bi mu napravili fingirani izvještaj o poslovanju Atlas banke? Da li ti isti kontrolori i dalje obavljaju funkcije u Sektoru za kontrolu CBCG?”- navodi se u saopštenju SNP-a.

SNP postavlja i pitanje:

”Zašto SDT nije pozvalo članove te famozne komisije iz 2015. na salušanje kako bi utvrdilo da li je osnovana sumnja da su primili mito i da li se radilo o organizovanoj grupi koja je za novac bila spremna da napravi neistinit nalaz o kontroli jedne velike banke koja može da poljulja cjelokupan bankarski sistem u državi za čiju stabilnost je upravo CBCG odgovorna”.

“Još jednom tražimo od guvernera Žugića da pokaže minimum odgovornosti i profesionalne časti i podnese ostavku jer je jasno da je u proteklom višegodišnjem periodu bio saučesnik u prljavim rabotama Duška Kneževića i svojim nečinjenjem doveo u krizu bankarski sistem Crne Gore kao i buduću saradnju naše države sa međunarodnim finansijskim institucijama”, poručuju iz SNP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve