Centralna banka je od početka ove godine smanjila zarade šefovima od tri do 13 odsto. Uz ostale uštede za prva dva mjeseca ove godine smanjili su potrošnju za 135 hiljada eura u odnosu na plan, a istakli su da je plan da ovim mjerama uštede milion eura na godišnjem nivou, rečeno je iz CBCG.

Uštede su, kako su kazali, ostvarene u dijelu troškova zaposlenih.

– Troškovi poslovanja CBCG su u stalnom fokusu i prate se kroz upoređivanje, na mjesečnom nivou, sa planiranim iznosima i uporednim periodima, kako bi se gdje je to moguće izvršilo njihovo prilagođavanje. Evidentno je da se ovi troškovi smanjuju od početka godine, u odnosu na planirane iznose – odgovorili su iz CBCG.

Prosječna zarada u CBCG iznosi 840 eura

Tačnije, uštede su vršene u sferi službenih putovanja, stručnih usavršavanja i ostalih naknada, ali i u dijelu administrativnih troškova, koji se odnose na nabavku kancelarijskog materijala, nematerijalne usluge, potrošnju električne energije. Smanjeni su i troškovi telefoniranja, reprezentacije, organizacije seminara i konferencija i slično.

– U okviru troškova poslovanja, posebna pažnja se posvećuje praćenju troškova po osnovu zarada zaposlenih. U ovom segmentu ostvarene su uštede po četiri osnova – naveli su iz CBCG.

U Centralnoj banci imaju trenutno 361 zaposlenih lica

U Centralnoj banci je, naime, za osmoro smanjen broj radnika od oktobra prošle godine. Uz to je smanjen broj rukovodećih pozicija za deset, kroz racionalizovanje organizacione strukture banke i započet proces umanjivanja zarada za rukovodni i kadar sa specijalizovanim zvanjima od tri do 13 odsto, zavisno od pozicije, vrste i strukture. Uz to je ukupan fond zarada finansijskim planom za ovu godinu umanjen za jedan procenat.

– Prosječna zarada u CBCG iznosi 840 eura. Važno je, međutim, napomenuti da je nivo zarada zaposlenih u CBCG značajno niži u odnosu na zarade zaposlenih u poslovnim bankama u državi. Takođe su zarade u CBCG značajno niže u poređenju sa zaradama u centralnim bankama regiona– navode iz CBCG i ističu da je ove podatke potrebno pratiti i analizirati sa posebnom pažnjom.

Podsjetili su da je neto dobit CBCG lani bila dva miliona eura, ali da ta institucija inicira i preduzima mjere racionalizacije troškova kako bi potvrdila svoju ulogu društveno odgovorne institucije i dala doprinos sprovođenju mjera štednje koje se realizuju na svim nivoima u državi.

Izvor: Pobjeda

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve