Subota, 25 Septembra, 2021
Rubrika:

Skupština usojila Budžet za 2021. godinu

Budžetom je predviđeno 2,46 milijardi eura priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija

Skupština Crne Gore usvojila je danas Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu. Za budžet su glasala 42 poslanika.

Usvojen je amandman koji se odnosi na naknade za majke sa troje i više djece, koji je predložio DF. Prošao je amandman GP URA koji se odnosi na izdvajanje dodatnog novca za prijestonicu Cetinje. Prihvaćeni su i još neki amandmani GP URA koji i DF-a.

Poslanik Slaven Radunović (DF) je, između ostalog, tražio da se obezbijedi million eura za obavljanje tradicionalnog popisa u ovoj godini, što je Skupština prihvatila.

Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da nema potrebe za dodatnih million eura, jer ima dovoljno sredstava za tu namjenu.

Prošla su i dva amandmana poslanika Force Gencija Nimanbegua, koja su se odnosila na dodatna izdavanja za Ulcinj i Tuzi. Nijesu prihvaćeni amandmani SDP-a i SD-a.

Veliki broj amandmana o kojima se danas raspravljalo na odborima nijesu dobra poruka Skupštini, kazao je poslanik Force Genci Nimanbegu.

On je, danas na sjednici, naveo i da ne može da isprati veliki broj amandmana koji su pristizali u Skupštinu.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet povukao je amandman na Zakon o budžetu koji se odnosio na novo zaduženje Vlade u cilju refinansiranja postojećih dugova a pod povoljnijm uslovima.

Budžetom je predviđeno 2,46 milijardi eura priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Skupština Crne Gore usvojila je prethodno dopune Zakona o državnoj upravi.

Zeleno svjetlo dobio je i Zakon o unutrašnjim poslovima. Prošle su i izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Spajić: Budžet je mogao biti u većem interesu za građane da je na snazi bila ekonomska logika

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nakon što je usvojen Zakon o Budžetu kazao je da mogao je biti u još većem interesu za građane da je na snazi bila ekonomska logika, međutim, kako je kazao, najbitnije je da je konačno usvojen.

“Skupština Crne Gore je upravo usvojila sanacioni, programski i pravedan budžet, koji je sigurno najbolji u istoriji u okolnostima pada BDP-a od 15.2 odsto i raznih drugih poteškoća”, napisao je Spajić.

Spajić tvrdi da je Budžet dugo čekao zbog objektivnih okolnosti, ali i raznih opstrukcija.

“Mogao je biti u još većem interesu za građane da je na snazi bila ekonomska logika, međutim – najbitnije je da je konačno usvojen”, objavio je Spajić na Twitter-u.

Moratorijum na kredite nije prošao

Prijedlog Zakona o moratorijumu na kredite na period od šest mjeseci nije prošao u Skupštini Crne Gore. Predlagač, lider SDP Raško Konjević, nakon što proijedlog nije dobio potrebne glasove u Skupštini, napisao je – Zakon o moratorijumu nije, nažalost, prošao.

“Kolege iz DF i Demokrata nijesu podržale prijedlog. Nažalost, neće biti odlaganja plaćanja kreditnih obaveza za građane i pravna lica koja to žele. A veliki broj građana je u realnoj potrebi posebno onih 20000 koji su ostali bez posla u posljednjih godinu dana i desetine onih kojima su zarade smanjene”, poručio je on.

Prijedlog zakona je predviđao da se na šest mjeseci od 1. maja odloži plaćanje svih kreditnih obaveza bankama po osnovu glavnica, kamata, zatezne kamate, naknada i drugog, odnosno banke bi u ovom periodu ostale bez najznačajnijih prihoda.

Poslanici DPS-a nijesu prisustvovali glasanju za Prijedlog Zakona o moratorijumu.

Najnovije

Dogodine na koLenicu!

Dogodine na koLenicu!

Porfirije ukinuo Amfilohijev Episkopski savjet ali je ostavio svoj u Hrvatskoj

Srpska pravoslavna crkva, odlukom Sabora iz 29. maja, ukinula je Episkopski savjet u Crnoj Gori ali ne i onaj u Hrvatskoj iako sa zvaničnim...

BERANE Tužilaštvo podnijelo optužni predlog protiv Bečićevog funkcionera zbog slikanja maloljetnice!

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama podnijelo je 20. septembra optužni predlog protiv potpredsjednika OO Demokratske Crne Gore u tom gradu Janka Stavljenića, zbog neovlašćenog...

Đukanović: Crna Gora podržava aktivnosti na ublažavanju klimatskih promjena

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša govorio je na Dijalogu na visokom nivou o energiji koji se održava...

NORVEŠKA UKIDA SVE MJERE “Vrijeme je da se vratimo normalnom životu”

Norveška će danas u 16 sati ukinuti sve restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, objavila je vlada te zemlje. “Prošao je 561 dan otkad smo uveli...

Najčitanije

Povezano

Rabrenović: Skupština ne radi ništa, Crna Gora kaska, jedine promjene za građane su suzavac i gumeni meci

Skupština Crne Gore je za 12 mjeseci od kad je konstituisan njen 27. saziv, ostvarila najgore moguće rezultate u svom radu u istoriji crnogorskog...

Koprivica: Bez rezultata Skupštine u ispunjavanju političkih kriterijuma

Skupština Crne Gore, u prvoj godini saziva, nije uspjela da postane ključni politički forum za uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije i rješavanje sada već...

Bečić: Saopštenje Krivokapića drugi korak ka rekonstrukciji, URA nije zapostavljena

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je danas da je moguć dogovor o rekonstrukciji Vlade, i istakao da u dogovoru ni na jedan način nije...

Skupština na obali Crnog jezera: Posebna sjednica povodom 30 godina ekološke države

Skupština Crne Gore proslaviće 30 godina od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, nizom aktivnosti, uključujući i održavanje posebne sjednice Skupštine Crne Gore...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve