Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština usojila Budžet za 2021. godinu

Budžetom je predviđeno 2,46 milijardi eura priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija

Skupština Crne Gore usvojila je danas Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu. Za budžet su glasala 42 poslanika.

Usvojen je amandman koji se odnosi na naknade za majke sa troje i više djece, koji je predložio DF. Prošao je amandman GP URA koji se odnosi na izdvajanje dodatnog novca za prijestonicu Cetinje. Prihvaćeni su i još neki amandmani GP URA koji i DF-a.

Poslanik Slaven Radunović (DF) je, između ostalog, tražio da se obezbijedi million eura za obavljanje tradicionalnog popisa u ovoj godini, što je Skupština prihvatila.

Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da nema potrebe za dodatnih million eura, jer ima dovoljno sredstava za tu namjenu.

Prošla su i dva amandmana poslanika Force Gencija Nimanbegua, koja su se odnosila na dodatna izdavanja za Ulcinj i Tuzi. Nijesu prihvaćeni amandmani SDP-a i SD-a.

Veliki broj amandmana o kojima se danas raspravljalo na odborima nijesu dobra poruka Skupštini, kazao je poslanik Force Genci Nimanbegu.

On je, danas na sjednici, naveo i da ne može da isprati veliki broj amandmana koji su pristizali u Skupštinu.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet povukao je amandman na Zakon o budžetu koji se odnosio na novo zaduženje Vlade u cilju refinansiranja postojećih dugova a pod povoljnijm uslovima.

Budžetom je predviđeno 2,46 milijardi eura priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Skupština Crne Gore usvojila je prethodno dopune Zakona o državnoj upravi.

Zeleno svjetlo dobio je i Zakon o unutrašnjim poslovima. Prošle su i izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Spajić: Budžet je mogao biti u većem interesu za građane da je na snazi bila ekonomska logika

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nakon što je usvojen Zakon o Budžetu kazao je da mogao je biti u još većem interesu za građane da je na snazi bila ekonomska logika, međutim, kako je kazao, najbitnije je da je konačno usvojen.

“Skupština Crne Gore je upravo usvojila sanacioni, programski i pravedan budžet, koji je sigurno najbolji u istoriji u okolnostima pada BDP-a od 15.2 odsto i raznih drugih poteškoća”, napisao je Spajić.

Spajić tvrdi da je Budžet dugo čekao zbog objektivnih okolnosti, ali i raznih opstrukcija.

“Mogao je biti u još većem interesu za građane da je na snazi bila ekonomska logika, međutim – najbitnije je da je konačno usvojen”, objavio je Spajić na Twitter-u.

Moratorijum na kredite nije prošao

Prijedlog Zakona o moratorijumu na kredite na period od šest mjeseci nije prošao u Skupštini Crne Gore. Predlagač, lider SDP Raško Konjević, nakon što proijedlog nije dobio potrebne glasove u Skupštini, napisao je – Zakon o moratorijumu nije, nažalost, prošao.

“Kolege iz DF i Demokrata nijesu podržale prijedlog. Nažalost, neće biti odlaganja plaćanja kreditnih obaveza za građane i pravna lica koja to žele. A veliki broj građana je u realnoj potrebi posebno onih 20000 koji su ostali bez posla u posljednjih godinu dana i desetine onih kojima su zarade smanjene”, poručio je on.

Prijedlog zakona je predviđao da se na šest mjeseci od 1. maja odloži plaćanje svih kreditnih obaveza bankama po osnovu glavnica, kamata, zatezne kamate, naknada i drugog, odnosno banke bi u ovom periodu ostale bez najznačajnijih prihoda.

Poslanici DPS-a nijesu prisustvovali glasanju za Prijedlog Zakona o moratorijumu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve