Na dnevnom redu Skupštine Prijedlog izakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, koji je predlozio klub poslanika SDP-a.

skupstina.me

Predlogom SDP traži da se akciza na gorivo smanji 15%, jer je Vlada u protekle dvije godine kroz povećanje akciza i PDV, povećala cijene goriva 13 centi.

U ime predlagača poslanik Raško Konjević kazao je da je trebalo skoro godinu i po da se pokrene debata o tom pitanju.

“Ono je, međutim, još aktuelno. Teret fiskalne konsolidacije prenosi se na građane. Prijedlog je da se akcize vrate gdje su bile. Cijena goriva je 2009. bila ispod jedan euro , precizno bila je 95 centi. Danas je cijena benzina, onogo koji se najviše koristi, oko 1.30e. To znači da su za deset godina gradjani opterećeni 40 centi više. U finalnu cijenu goriva ulazi osnovna cijena , akcize koje uzima država i PDV”, navodi Konjević.

Od deset zemalja iz našeg okruženja osnovna cijena goriva je izmedju 52 i 54 centi . Različito je, objašnjava Konjević, ono sto uzma država kroz akcize i PDV.

“Osim Grčke najveća akciza je u Crnoj Gori. Iznosi 0,55, dok je u BiH 0,38. Takođe dosta se uzima i na PDV, u Crnoj Gori ( 0,23, u BiH 0,15)”, kazao je Konjević, navodeći da SDP zato predlaže vraćanje akciza na nivo prije povećanja iz 2016. Odnosno 2017.

DPS-ov Nikola Rakočević smatra da akcize spadaju u red odnosno paket odgovorne politike Vlade i ove skupštinske većine. U vezi sa tim navodi

“U 2016. imali smo 182 miliona prihoda od akciza”,navodi Rakočević.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve