Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Skoro pet miliona eura za projekat Food4Health

Food4Health je akronim za projekat prekogranične saradnje Italije, Albanije i Crnu Gore, u okviru programa IPA fondova, a pod punim nazivom “Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih preduzeća”

Početne aktivnosti na projektu Food4Health danas su predstavljene na Univerzitetu Crne Gore, u organizaciji Instituta za biologiju mora i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Food4Health je akronim za projekat prekogranične saradnje Italije, Albanije i Crnu Gore, u okviru programa IPA fondova, a pod punim nazivom “Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih preduzeća”.

Osnovni cilj projekta je izgradnja multifunkcionalnih centara u sve tri zemlje, čiji će rad doprinijeti razvoju malih i srednjih preduzeća iz oblasti poljoprivrede i ribarstva, kazao je rektor UCG Danilo Nikolić na konferenciji za medije.

“Sa ukupnim projektnim budžetom od skoro pet miliona eura, od čega je više od 570.000 predviđeno za Institut, projektni partneri će se, kroz zajednički izazov posvetiti podsticanju konkurentnosti i inovacijama u cilju unaprijeđenja malih i srednjih preduzeće u različitim sektorima poljoprivrede i ribarstva”, kazao je Nikolić.

On je istakao da će Institut za biologiju mora kroz infrastrukturna ulaganja dobiti laboratoriju koja će predstavljati jedino mrijestilište kamenca u in vitro uslovima na području istočne Jadranske obale, što dodatno doprinosi konkurentnosti kako naučnih istraživanja, tako i napretka sektora marikulture u Crnoj Gori.

Direktor Instituta za biologiju mora Mirko Đurović je kazao da će novi prostor za rad nadograditi postojeće kapacitete instituta i omogućiti zapošljavanje novog naučnog kadra, a svakako podići načnu konkurentnost instituta na regionalnom nivou.

Projekat je prezentovala i direktorica Direktorata za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Slavica Pavlović.

Projekat je prijavljen u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Korče, Albanija, Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Vlore, Albanija, Mediteranskim agronomskim Institutom iz Barija, Italija, Regijom Pulja i Regijom Molize iz Italije, a sve pod liderstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije.

Implementacija projekta je počela 1. juna ove godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve