Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Sindikati za zaradu od 222 eura ukoliko Vlada usvoji njihove prijedloge

Generalni sekretari USSCG i SSCG Srđa Keković i Duško Zarubica su, gostujući na Radiju Crne Gore kazali da ne odustaju od zahtjeva da se minimalac poveća na 250 eura i da to uvećanje bude ukalkulisano u budžet za narednu godinu

Predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG) prihvatiće Vladin prijedlog o povećanju minimalne zarade na 222 eura, ukoliko izvršna vlast prethodno odloži poskupljenje struje do kraja godine i usvoji izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) do jula.

Generalni sekretari USSCG i SSCG Srđa Keković i Duško Zarubica su, gostujući na Radiju Crne Gore kazali da ne odustaju od zahtjeva da se minimalac poveća na 250 eura i da to uvećanje bude ukalkulisano u budžet za narednu godinu.

“Ukoliko Elektroprivreda, odnosno Vlada, odloži poskupljenje struje do kraja godine i usvoji izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju do jula, sindikati su spremni da podrže Vladin predlog o povećanju minimalne zarade na 222 eura”, naveli su Keković i Zarubica.

Oni su kazali da je zahtjev jasan i ba bi minimalna zarada u Crnoj Gori trebalo da iznosi 50 odsto prosječne, kako bi se bar djelimično približila iznosima u regionu.

“Mi smo spremni da, ukoliko dobijemo satisfakciju kada je riječ o struji i Zakonu o PIO, prihvatimo jednokratno povećanje minimalne zarade uz najavu i obećanje da ćemo krajem godine analizirati efekte tog povećanja, odnosno kolika je mogućnost da se dostigne onih 50 odsto, odnosno 250 eura koliko traže oba sindikata”, naveo je Keković.

Zarubica smatra da bi se do kraja godine stekli uslovi da se ispregovara još jedno povećanje minimalca.

“Sigurni smo, a to smo i pokazali kroz naše analize, da postoji prostor za još jedno povećanje minimalne zarade koje bi se primjenjivalo od 1. januara ili već početkom naredne godine”, poručio je Zarubica.

Čelnici sindikata smatraju da bi se minimalna zarada morala analizirati svakih šest mjeseci ili bar jednom godišnje.

Minimalac od 193 eura nije se mijenjao od 2013. godine i najniži je u regionu i šire.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca na sjednici Socijalnog savjeta u srijedu nijesu uspjeli da usaglase stavove o povećanju minimalne zarade, poskupljenja električne energije i Predloga izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve