Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Sindikat prosvjete: Povećanje plata kroz program Evropa sad zaštititi koeficijentima u Granskom kolektivnom ugovoru

Poručuju da moraju naći načina da ''povećanje plata kroz program ''Evropa sad'' zaštite koeficijentima u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete''

Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) je u prethodnih pet mjeseci, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, uspio da se izbori, između ostalog, za platu za jannuar “za sve zaposlene u prosvjeti koji su radili na određeno, a nijesu mijenjali nikoga”. Poručuju da moraju naći načina da “povećanje plata kroz program „Evropa sad“ zaštite koeficijentima u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete”.

“Platu za januar mjesec za sve zaposlene u prosvjeti koji su radili na određeno, a nijesu mijenjali nikoga; Da obračun naknada zarada tokom bolovanja bude u skladu sa preporukama Komisije za praćenje i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora; Da sve škole tokom godine organizuju obavezni ljekarski pregled za sve zaposlene; Da se ažuriraju spiskovi i izvrši isplata jubilarnih nagrada za sve zaposlene u prosvjeti koji su stekli uslove zaključno sa 13.04.2022. godine, a to pravo nijesu ostvarili u prethodnom periodu”, naveli su iz Sindikata prosvjete.

Ističu da  je stav svih predsjednika Opštinskih odbora, kao i rukovodstva SPCG, da moraju naći načina da “povećanje plata kroz program „Evropa sad“ zaštite koeficijentima u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete”.

“Takođe, moramo napraviti bazu podataka o svim zaposlenima u prosvjeti koji putuju iz grada u grad, i naći zakonska rješenja da svi koji putuju imaju prednost prilikom raspisivanja konkursa u vaspitno obrazovnim ustanovama koje su u njihovim opštinama, te da direktori ustanova moraju imati obavezu da preuzmu radnika koji putuje prije nego raspiše konkurs. Novim Granskim kolektivnim ugovorom moramo predvidjeti mogućnost za tzv. „stalne dopune“, tj. da one kolege i koleginice koje godinama vrše dopunu u istim školama dobiju anekse ugovora za časove koji pokrivaju, sve dok se njihovo pitanje trajno ne riješi. Naravno, i mnoga druga pitanja iz GKU su zrela za reviziju”, istakli su u saopštenju.

Pozvali su ministarku prosvjete nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesnu Bratić, da što prije oformi tim i da otpočnu rad na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve