Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Sindikat: Aktuelno rukovodstvo Plantaža postavila Verica Maraš

Očekivali smo smjene, očekivali smo oslobođenje ljudskog duha, očekivali smo pravdu… a šta smo dobili, pitaju se u saopštenju

Štrajkački odbor Sindikalne organizacije “13 Jul-Plantaže” naveo je u otvorenom pismu građanima, da aktuelno rukovodstvo kompanije, koje sebe predstavlja kao legitimne predstavnike nove vlasti, zapravo rukovodstvo kontinuiteta bivše direktorice Verice Maraš.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti.

Nakon završenog štrajka upozorenja koji je bio organizovan dana 23.06.2021.godine, i nakon izjave Izvršnog direktora Miroslava Vukovića koju je dao u mnogim medijima, smatramo se obaveznim da Vas upoznamo sa načinom organizovanja štrajka upozorenja, kao i sa stanjem u našoj kompaniji, gledajući iz ugla radnika.

Miroslav Vuković je u svom saopštenju iznio niz neistina o Sindikalnoj organizaciji, načinu sprovođenja štrajka upozorenja, iznijetim zahtjevima radnika i sl. Sindikalna organizacija je osnovni oblik sindikalnog organizovanja koju osnivaju radnici koji su članovi sindikata.

Predstavnici Sindikalne organizacije su ovlašćeni, legitimni i legalni predstavnici radnika, koji u potpunosti i profesionalno obavljaju svoje sindikalne poslove i na taj način preduzimaju sve zakonom dozvoljene radnje za zaštitu prava i interesa radnika u našoj kompaniji, poštujući i sve sindikalne propise.

Naša sindikalna organizacija je punopravni član Saveza Sindikata Crne Gore kao i granskog Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije, i od njih smo dobili punu podršku za ovu našu borbu.

Zahtjevi radnika koji su dostavljeni poslodavcu su realni, korektni i potpuno ostvarljivi. Ova Sindikalna organizacija nije vrhuška kako je Miroslav Vuković naziva već je ovo organizacija ujedinjenih radnika. Pokušali ste g-dine Vukoviću da sa svojim poslušnicima preuzmete Sindikat od radnika ali ishod je poznat, Sindikat sada u potpunosti kontrolišu radnici a ne Vi niti iko drugi!

Aktuelno rukovodstvo, koje sebe predstavlja kao legitimne predstavnike “Nove vlasti”, je zapravo rukovodstvo kontinuiteta bivše direktorice Verica Maraš. Na poziciju Izvršnog direktora Vukovića je predložila upravo Verica Maraš nakon što je podnijela ostavku. Imenovanje Vukovića je podržao i tadašnji Odbor direktora koji je takođe predstavljao ˝Staru vlast˝. Ono što treba javnost da zna, a čim se često manipuliše, je i to da g-din Vuković nije došao u kompaniju u oktobru 2020. godine kada je imenovan za nasljednika Verice Maraš, već 2016. godine na mjesto referenta u pravnom sektoru, a odmah nakon dvije godine napreduje na poziciju Direktora sektora za opšte i pravne poslove i unapređuje za svog zamjenika koleginicu Rajku Pejović, osobu koju u kompaniji radnici cijene i poštuju manje i od samog Miroslava Vukovića. Zatim u oktobru 2020.godine za vrijeme bivšeg režima postaje Izvršni direktor dok je pomenuta g-đa Pejović opet napredovala, ovaj put na poziciju Sekretara društva.

Kako ovi ljudi mogu predstavljati novu vlast ako su izabrani prije nego što je nova vlast uopšte formirana?!

Razumijemo percepciju javnosti kada se zapita “gdje su radnici bili do sada i zašto su čekali da se čuje njihov glas” i u tom kontekstu želimo da navedemo da su Plantaže, kao državna kompanija, na slikovit način ˝država u malom˝ i sve mjere represije, zastrašivanja i nepotizam su bile prisutne i kod nas tokom svih ovih godina. Bilo je individualnih istupa radnika ali bilo šta ozbiljnije i masovnije je u korijenu zaustavljano pomenutim metodama. Kako je narodu na nivou države trebalo 30 godina da se oslobodi straha i stega, ne treba se čuditi otkuda nama radnicima tek sada odlučnost da složno istupimo, jer smo se i mi nadali da smo 30.avgusta konačno dočekali slobodu i pravdu a ne da ćemo morati ulagati dodatni napor da ubijedimo nove vladajuće strukture da smijene rukovodstvo kontinuiteta Verice Maraš.

Očekivali smo smjene, očekivali smo oslobođenje ljudskog duha, očekivali smo pravdu, očekivali smo da ćemo sa punim elanom već uveliko biti u radnoj akciji vraćanja ugleda naše firme… a šta smo dobili? Samo javna poniženja, prijetnje i ucjene od strane gospodina Vukovića, a koje smo već imali zadnjih 30 godina.

Istina je da je svojim podmetačinama, obmanama i bahatošću Miroslav Vuković, delegirao sebe kao vjerodostojnog nasljednika svoje mentorke Verice Maraš i tako ujedinio u nezadovoljstvu sve radnike, bez obzira na partijsku, vjersku ili nacionalnu pripadnost što je na kraju kulminiralo štrajkom upozorenja.

Štrajk upozorenja je organizovan u skladu sa svim odredbama Zakona o štrajku i Odluku o stupanju u štrajk upozorenja donio je nadležni organ Sindikalne organizacije, a to je Skupština Sindikata, baš kako propisuju odredbe Zakona o štrajku.

Rok za ispunjenje zahtjeva iznijetih na štrajku upozorenja je prošao. Niko iz Odbora direktora nas nije kontaktirao kao ni iz Ministarstva poljoprivrede, a za “rukovodstvo” kompanije da ne govorimo. Mi ćemo se o našim daljim koracima odrediti na vanrednoj sjednici Skupštine sindikata koja će biti održana u toku naredne nedelje.

Na kraju se pitamo, zašto su Plantaže jedina državna kompanija u kojoj je došlo do smjene članova Odbora direktora, a nije došlo do promjene izvršnog rukovodstva koje je delegirano od strane Verice Maraš? Napominjemo da je novi Odbor direktora izabran na Skupštini akcionara sad već davnog 16.aprila tekuće godine.

Zbog svega navedenog očekujemo od predstavnika tri vladajuće koalicije kao i od Ministra poljoprivrede g-dina Aleksandra Stijovića da nam javno saopšte da li rukovodstvo Plantaža sa Miroslavom Vukovićem na čelu ima njihovu podršku ili ne?

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve