Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Simović Zvicer: Izmjene Zakona morala da prati finansijska analiza

Apsurdno je donošenje zakona koji nije pratila finansijska analiza, smatra Simović Zvicer

Izmjenama i dopunama Zakona o radu, zaposlene i vaspitno-obrazovne ustanove dovelo je u nezavidan položaj, kažu iz Sindikata prosvjete. Traže da se Zakon vrati u pređašnje stanje. Profesorica radnog prava Vesna Simović Zvicer smatra da je ključna stvar koja je morala da prati izmjene Zakona, finansijska analiza.

“Ako bi u ponedjeljak bili isključeni iz vaspitno obrazovnih ustanova predmetni i razredni nastavnici, a imaju obaveze ocjenjivanja, zaključivanja ocjena, određivanja kompletne pedagoške dokumentacije, koju su obavezni tokom juna uraditi, onda će svakako biti velikih posljedica. U tom slučaju vaspitno obrazovne ustanove neće ovu godinu školsku, odnosno nastavnu, odraditi onako kako treba”, kaže v.d. predsjednica Sindikata prosvjete Slavka Bošković.

Boškovićeva kaže i da postoji još razloga zbog kojih su prosvjetni radnici zatečeni.

“Većina njih živi isključivo i jedino od svoje plate, zajedno sa svojim porodicama, neki od njih imaju i stambene kredite jer je to bio jedini način da dođu do krova nad glavom u ovoj državi. Takođe, treba se razmisliti dobro da li suočeni sa svim ovim nevoljama koje je član Zakona donio istima, da li će biti sposobni da se izbore sa svim problemima”, kaže Bošković. I Profesorica radnog prava koja je i bila članica radne grupe koja se bavila izmjenama aktuelnog zakona Vesna Simović Zvicer revoltirana je načinom na koji je donešen novi zakon.

”Dakle, ja bih zaključila da se na ovaj način uspostavlja pravna nesigurnost u državi koja je najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, da se urušava socijalni dijalog, po kojem je Crna Gora zaista bila u pravom smislu lider u regionu, da se ograničava pravo na rad zapošljenima koji rade na radnim mjestima s posebnim uslovima rada, čime se dovode u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale kategorije zaposlenih”, kaže Simović Zvicer.

Apsurdno je donošenje zakona koji nije pratila finansijska analiza, smatra Simović Zvicer.

“Mi u ovom trenutku ne znamo koji je to broj zapošljenih kojima će po sili zakona prestati radni odnos. Zašto? Zato što se ove izmjene ne odnose samo na starosnu granicu od 66 godina što toliko ne bi ni bilo problematično, nego se odnose i na zapošljene kojima se staž računa sa uvećenim trajnim”, kaže ona.

Simović Zvicer smatra da će se izmjenama Zakona o radu urušiti i Fond za penzijsko invalidsko osiguranje koje se, kako kaže, već nalazi u problemima jer nije samoodrživ.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve