Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Simović: Valorizacija potencijala Mojkovca u poljoprivredi i turizmu ide u pravom smjeru

“Zajednički je utisak, opredjeljenje i odlučnost svih nas i naših sagovornika da nastavljamo svi zajedno, i Vlada i lokalna samouprava i vrijedni domaćini“, kazao je Simović.

Mojkovac ide putem napretka. Valorizacija potencijala opštine, prije svega u poljoprivredi, turizmu, ide u pravom smjeru, zahvaljujući realizaciji Vladinih politika usmjerenih na podršku razvoju Mojkovca i sjevera i u saradnji sa lokalnom samoupravom koja može biti dobar primjer domaćinskog i odgovornog odnosa prema potrebama građana, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović prilikom današnje radne posjete tom gradu.

On je kazao da će Vlada nastaviti da podržava i realizuje razvojne i investicione aktivnosti koje će doprinijeti daljem razvoju lokalne ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju kvaliteta života građana, jednako u urbanom i ruralnim područjima ove opštine.

U razgovoru sa predsjednikom Opštine Rankom Mišnićem i njegovim saradnicima, Simović je izrazio zadovoljstvo evidentnim rezultatima u stanju lokalnih finansija, redovnog servisiranja lokalnih potreba i obaveza prema državi, ali i zadovoljstvo zbog timskog rada koji daje rezultate u kreiranju povoljnog ambijenta za investicije i realizaciju razvojnih projekata u korist građana.

Simović je kazao da je značajan razvojni podsticaj za Mojkovac biti dodatnih oko 900 hiljada eura prihoda koje će opština dobiti od Vlade u ovoj godini po osnovu izmijenjenog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, a koje će, kako je uvjeren, lokalna samouprava, iskoristiti domaćinski.

Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti u dijelu izgradnje ruralne infrastrukture, putne i vodovodne, a koje će Vlada kroz programe podrške preko Ministarstva poljoprivrede podržati u ovoj i narednim godinama.

Takođe, Simović je istakao posebno zadovoljstvo, zbog uspješne dosadašnje dinamike realizacije projekta Skijališta Žarski, koje će imati značajne efekte na razvoj turizma, mogućnosti plasmana domaćih proizvoda, razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta.

U skladu sa pristupom neposredne terenske komunikacije sa poljoprivrednicima, preduzetnicima i mještanima, kao formule zajedništva i partnerstva u cilju napretka, Simović je i u Mojkovcu obišao više  lokacija i objekata na kojima se, uz podršku Vlade i Opštine, realizuju projekti od značaja za razvoj poljoprivrede i unapređenje kvaliteta života građana u ruralnom području.

“Kao što smo i najavili najvažnije i najšešće adrese našeg rada biće adrese vrijednih domaćina i preduzetnika i odgovornih lokalnih samouprava sa željom i potrebom da svi zajedno unapređujemo našu poljoprivredu i uslove života na selu. Imali smo otvorene i domaćinske razgovore i dogovorili smo brojne projekte koje ćemo zajednički realizovati. Završićemo vodovod u Podbišću, zašta je Vlada opredijelila preko 100.000 eura. Dogovorili smo rekonstrukciju mosta u Gostilovini, i rekonstrukciju i otvaranje otkupnog centra za mlijeko u Poljima. U tom pravcu, uskoro će početi rekonstrukcija otkupnog centra, a Ministarstvo je dodatno podržalo i nabavku specijalizovanog vozila za otkup mlijeka“, kazao je Simović.

On je dodao da se u neposrednoj komunikaciji sa domaćinima, preduzetnicima i mještanima, ukazalo na brojne šanse i mogućnosti koje je Vlada obezbijedila u ovogodišnjem izdašnom Agrobudžetu, posebno u dijelu podrške unapređenju farmi, poboljšanju kvaliteta i stvaranju konkuretnih proizvođača.

“Zajednički je utisak, opredjeljenje i odlučnost svih nas i naših sagovornika da nastavljamo svi zajedno, i Vlada i lokalna samouprava i vrijedni domaćini“, kazao je Simović.

Upravo u cilju kvalitetnog informisanja potencijalnih korisnika podrške poljoprivredi, u Mojkovcu je prije godinu dana osnovan Agrobiznis centar.

Prilikom posjete Agrobiznis centru, Simović je kazao da rad zaposlenih u ovoj instituciji ohrabruje jer je dobio uvjeravanja da se proizvođačima pravovremeno daju informacije i pomoć u ostvarivanju potrebne podrške Ministarstva poljoprivrede.

On je izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava prepoznala važnost zajedničkih aktivnosti na planu što boljeg iskorišćavanja raspoloživih sredstava podrške za poljoprivredu, i što je sa lokalnog nivoa opredijelila posebnu podršku za poljoprivredu u iznosu od oko 100 hiljada eura.

 

“Mišljenja sam da je otvorena i stalna komunikacija sa građanima naša obaveza, a ne stvar našeg izbora. Redovna i pravovremena komunikacija važna je u svim oblastima a posebno u oblasti poljoprivrede koja ne trpi odlaganja i kašnjenja. Prirodno je da su lokalni mediji uvijek bliži i bolje upoznati sa specifičnim, realnim životnim izazovima sa kojima se susreću građani na lokalnom nivou. Zbog toga, rado učestvujem u programima na lokalnim medijima”, obrazložio je Simović, gostujući u Radio Mojkovac.

On je kazao da je otvorena komunikacija sa građanima, zasnovana na činjenicama, posebno značajna u vremenu kada smo, kako je kazao, svjedoci poplave lažnih vijesti kojima smo svakodnevno izloženi.

“Građani Crne Gore su pokazali da su mudri i da prepoznaju takve senzacionalističke pokušaje plasiranja netačnih informacija, brojnih saopštenja i izjava kojima se pokušava preplaviti i zagaditi medijski prostor. Naš mudri narod odavno je rekao: „U laži su kratke noge.“ Najbolji odgovor na takve pojave je otvoreni razgovor, „oči u oči“, iznošenje činjenica i argumenata“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Takav razgovor je, kako je ocijenio, najbolji način da se predstave aktivnosti svih institucija, da se suočimo sa ocjenama građana, da se daju odgovori na pokušaje da se uruši ugled institucija, najkraće – da se bude odgovoran u ime odgovornosti koju smo preuzeli većinskom voljom građana Crne Gore.

“Znaju domaćini širom Crne Gore da im napredak neće donijeti ni prazna ni slatkorječiva priča. Zato su odgovorni vazda okupljali mobu za rad, a ne za nerad. Okupljali su mobu za napredak, a ne za nazadak“, poručio je Simović gostujući na lokalnom radiju.

Simović je u Mojkovcu posjetio neke od poljopriverdnih gazdinstava i preduzetnika iz ove oblasti koji svojim primjerom pokazuju da je poljoprivredna proizvodnja i prerada šansa za porodičan biznis i razvoj Mojkovca.

Simović je posjetio Željka Veljovića vlasnik firme “Mushroom – MN” koja već dvije decenije razvija biznis – otkup šumskih plodova – pečurki, jagoda, borovnica, kao i malina.

Simović je posjetio i gazdinstvo poljoprivrednog proizvođača Slađana Minića u Tutićima, koji se prije nekoliko godina vratio na đedovinu i uspješno se bavi ovčarstvom, proizvodnjom maline, jagode i borovnice.

Potreban odgovorniji odnos prema šumskim resursima

Kao i prilikom posjete ostalim opštinama na sjeveru, neizostavna tema biće korišćenje i očuvanje šumskih resursa, o čemu je bilo riječi na posebnom sastanku Simovića sa predstavnicima područne jedinice Uprave za šume.

“Uputio sam poruku potrebe angažovanijeg odnosa i brige o čuvanju osjetljivog resursa kakve su šume, pažljivijeg i odgovornijeg odnosa prema monitoringu ponašanja koncesionara, posebno u dijelu odnosa prema lokalnoj infrastrukturi. Mislim da tu ima dosta prostora da se to unaprijedi, da se povede više računa o načinu eksploataciji šume, zaštiti šuma, da se uvodi šumski red, sprovodi sanitarna sječa, kratko rečeno da pokažemo značajniju brigu o zaštiti i održivoj valorizaciji tog bogatstva”, poručio je Simović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve