Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Simović: Crnogorska poljoprivreda ide u dobrom smjeru

Crnogorska poljoprivreda ide u dobrom smjeru, ali dosta toga bi još trebalo da se uradi, a taj proces će biti i mora biti brži, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je saopštio da u prilog tome ide činjenica da imamo sve izdašniju podršku državnog budžeta, ali i EU fondova.

“Rezultati o tome svjedoče. Svjedoci smo brojnih pogona za proizvodnju, podižu se novi voćnjaci i vinogradi”, rekao je Simović.

Gostujući u emisiji Nedjeljom o selu i poljoprivredi na Radiju Crne Gore, Simović je rekao da se više proizvodi, ali i više uvozi.

“Značajan dio naše proizvodnje se plasira kroz turističku potrošnju. To je najbolji i najvredniji izvoz, taj izvoz na kućnom pragu, ali to je nevidljivi izvoz, jer se ne bilježi u trgovinskim bilansima. Od ukupnog uvoza na godišnjem nivou 23 odsto desi se tokom jula i avgusta, dakle u špicu sezone. To je dobar podatak da mi imamo godišnje veoma značajan rast turista koji dolaze u Crnu Goru”, rekao je Simović.

Naša zemlja, kako je rekao, uvozi određeni broj proizvoda koji se ne proizvode kod nas, ali i onih koje bi mogli da proizvodimo ovdje.

“Pred nama je izazov da povećamo obim i konkurentnost crnogorske poljoprivredne proizvodnje”, rekao je Simović.

Agrobudžet je ove godine, podsjeća, 52,4 miliona i to je ohrabrujuće.

“Mi mislimo da to treba i može da bude još više u narednim godinama. Agrobudžet je izraz naše agrarne politike. On je izraz sve izdašnije evropske podrške Crnoj Gori u sektoru poljoprivrede”, rekao je Simović, navodeći da je ovogodišnji agrobudžet evropski i domaćinski.

Kad je riječ o subvencijama i premijama, Simović je rekao da bi domaćini trebalo da prepoznaju svoju šansu i u drugim mjerama agrobudžeta.

“Jedan poljoprivredni proizvožač može biti korisnik subvencija kroz direktna plaćanja, ali može da koristi i druge programe”, rekao je on.

Za direktna plaćanja definisano je šest mjera – za šta je opredijeljeno 7,1 miliion eura.

Strani gosti kad dođu u našu zemlju, kaže Simović, traže ono što je domaće i autentično. Žele, navodi on, da svoj osjećaj boravka u Crnoj Gori upotpune konzumiranjem domaće hrane.

“Ali je problem što im se nudi. A nudi im se nešto drugo, ono što je sa strane”, rekao je Simović, ukazujući na značaj vrijednosti i kupovine domaće hrane.

Naglasio je i da je sjever Crne Gore velika obaveza i opredjeljenje Vlade.

“Istorijski, kapitalni projekat poput auto-puta, on je u svom značajnom zamahu. Ubrzava se realizacija prve dionice, stvaraju se pretpostavke za nastavak druge dionice. Tu su i drugi kapitalni projekti u sektoru turizma. Desetine miliona eura koji se ulažu u ski centre”, rekao je Simović.

Na tim lokacijama, kako je rekao, postojaće mogućnost prodaje proizvoda na kućnom pragu.

“Značajan dio kapitalnog budžeta odnosi se na sjever Crne Gore. To građani veoma vrednuju i veoma cijene. To nije priča, to vide svojim očima”, dodao je Simović.

izvor Radio Crne Gore

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve