Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Sezona u zenitu, rekordan prihod od taksi

U Crnoj Gori boravi 219.234 turista, što je više za 22.000 ili 12 odsto u odnosu na uporedni podatak prethodne godine

Podaci iz NTO pokazuju da od početka godine bilježimo 5.149.000 eura prihoda od boravišne takse na nivou Crne Gore (koji pripadaju budžetu i lokalnim turističkim organizacijama), što je rast od 19,46 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Plaža Veliki pijesak, Dobre vode, Bar (arhiva)

Kako su kazali Pobjedi iz NTO, u Crnoj Gori boravi 219.234 turista, što je više za 22.000 ili 12 odsto u odnosu na uporedni podatak prethodne godine.

“Prema podacima koje nam dostavljaju lokalne turističke organizacije, a koje se odnose na broj turista koji borave u njihovim opštinama od 1. Juna do sada u prosjeku bilježimo 8,3 odsto više turista nego u uporednom periodu prethodne godine”, kazali su iz NTO.

Oni ističu da je evidentno da se mijenja struktura gostiju pa tako u hotelima na prvom mjestu borave turisti iz Njemačke sa 11 odsto u strukturi inostranih turista, a zatim slijede turisti iz Srbije, Rusije, Francuske i Velike Britanije.

PODACI

Iz Turističke organizacije Budva su zadovoljni, ali napominju da će zvanične podatke imati tek krajem godine kada budu objedinili sve periode.

Kako je Pobjedi kazala direktorica TO Budva Maja Liješević posljednji podaci govore da u Budvi boravi oko 74.000 gostiju, što predstavlja blagi porast u odnosu na prošlu godinu.

Najveći broj je u privatnom smještaju, oko 57.000, dok u hotelima i drugim vidovima kolektivnog smještaja boravi oko 17.000 gostiju. Što se tiče strukture gostiju Liješević napominje da je kao i prethodnih godina.

Kada je u pitanju kolektivni smještaj, prema dostupnim zvaničnim podacima Monstata, najviše dolazaka ostvaruju turisti iz evropskih zemalja (79 odsto), a najveća emitivna tržišta su Njemačka (11 odsto od ukupnog broja turista u kolektivnom smještaju), Rusija (devet odsto), Srbija (osam odsto), Albanija (šest odsto), Kina (šest odsto) i Francuska (pet odsto).

ŠIRENJE TRŽIŠTA

Hoteli u Budvi bilježe dobru popunjenost u špicu sezone, ali kažu da će tek pri kraju godine sumirati rezultate. Konstatuju da je ove godine teže nego prošle, ali se nadaju da će prihodi biti bolji od prošlogodišnjih.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve