Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Service charge nije napojnica ili bakšiš, već naknada za uslugu

Da bi dodatno uvećali zarade zaposlenih, Grupacija ugostitelja pri Privrednoj komori je inicirala uvođenje kategorije “service charge”.

Iz Privredne komore Crne Gore ističu da deficit kadrova sa odgovarajućim znanjima i vještinama prisutan je u skoro svim segmentima u turizmu. Posebno je izražen problem nedostatka radne snage na sezonskim poslovima u turizmu i predstavlja jednu od biznis barijera.

“Bez kvalitetnih kadrova nema razvoja turizma. Biznis traži ljude koji posjeduju znanja i vještine i koji su spremni i opredijeljeni da brzo uče i usvajaju nova znanja, Odlivu kvalifikovanih kadrova u turizmu je djelimično doprinio i
spori rast ličnih dohodaka”, navode iz PKCG.

Da bi dodatno uvećali zarade zaposlenih, Grupacija ugostitelja pri Privrednoj komori je inicirala uvođenje kategorije “service charge”.

“To nije napojnica ili bakšiš i ne isključuje je, već je to naknada za uslugu, koja bi se obračunavala u određenom procentu na iznos fiskalnog računa. Sredstva sa te pozije bi se koristila isključivo za uvećanje zarade svih zaposlenih (kuvara, konobara, spremačica, recepcionera..) sa izuzetkom menadžmenta. Sve bi se dodatno preciziralo internim aktima u kome bi se navelo da li će se ovaj dodatak na zaradu isplaćivati jednom ili dva puta mjesečno i sl.”, pojašnjeno je iz Privredne komore.

Naravno, ovo pravo bi bilo opciono i poslodavci bi mogli da izaberu da li žele da svojim zaposlenima obezbijede dodatak na zaradu i na taj način postali konkurentniji na tržištu rada i za sebe obezbjedili kvalitetnu radnu snagu.

“Kako je kategorije “service charge”novina u Crnoj Gori, sve treba definisati kroz zakonodavni okvir i poreski tretman, kako bi koristi imale i država i zaposleni”, zaključili su u PKCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kir janja
15.05.2022-13:53 13:53

Pizde kapitalisticke, scheizdrek, kgb ,smradovi ,djukele, mizerija imperijalisticka, ,ima jos,no mi se gadi
Dabogda vam djeca radi.la za tips.