Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Sekulić: Ugovor za solarnu elektranu do kraja godine

Ministarstvo ekonomije na osnov ovlašćenja koje je dala Vlada, 19. maja ove godine je raspilao javni poziv za dsotavljanje ponuda za zakup zemljišta u Ulcinju u Briskoj Gori u površini nešto više od 6.5 miliona kvadrata za potrebe izgradnje solarne elektrane. Danas, je ministarka ekonomije Dragica Sekulić predstavila Vladi informaciju o procesu otvaranja ponuda prostiglih na osnov javnog poziva.

Kako je Sekulić nakon sjednice Vlade objasnila, pristigle su tri ponude i one se odnose na tri konzorcijuma. O detaljima ponuda se ne može još uvijek pričati jer svaka referenca koja se nalazi u ponudama mora biti dodatno provjerena.

”Ne bih da dovedemo bilo koga u situaciju da kažemo koja je od ponuda najbolja a da se kasnije ispostavi da neki od dokaza ili brojeva koji se nalaze nisu ispravni. U svakom slučaju ćemo javnost blagovremeno informisati o svim detaljima. Tri konzorcijuma koja su dostavila ponude trećeg septembra su: Konzorcijum i Elektroprivreda kojeg čine – Fortum corporation (Finska), Elektroprivreda Crne Gore i Sterling and Willson (Indija). Drugi konzorcijum je IREDL a čine ga International renevable energy developement (Malta) i Giuai green building technology (Kina). Treći konzorcijum je Monte Solar kojeg čine kompanije Sanderlend (Crna Gora), Bemax (Crna Gora), Sem green power (Francuska) i korporacija Solon (SAD)”, kazala je Sekulić.

Ministarka ekonomije je iznijela pregled i opis tih kompanija.

Fortum je korporacija koja je vodeća energetska kompanija u regionu Skandinavije, Rusije, Poljske i Baltika. U većinskom je vlasništvu Finske i samo u prošloj godini su prihodovali 4,5 milijardi eura. EPCG dovoljno poznajete dok je Sterling and Willson kompanija iz Indije koja je renomirana u oblasti izgradnje solarnih elektrana i u ovom konzorcijumu čini 2 odsto, dok prethodne dvije firme čine po 49 odsto.

Drugi konzorcijum čine kompanije koje u ovom trenutku izvode radove na lokalitetu Briske Gore a odnose se na vjetroelektranu Možura.

Treći konzorcijum je projektna kompanija osnovana od ostalih kompanija sa sjedištem u Crnoj Gori sa namjerom da učestvuju na ovom tenderu. Sem green power trenutno zapošljava preko 1800 ljudi i u svom portfoliju ima preko 2 gigavata instaliranih solarnih elektrana širom svijeta.

”Raduje me da su renomirane kompanije prepoznale da je ovaj projekat dobar i da u njega vrijedi ulagati. Bez obzira što nisu predviđene subvencije za otkup električne energije ovaj projekat je očigledno isplativ što pokazuje interesovanje. Sve ove kompanije značajno prevazilaze naše zahtjeve kada su u pitanju reference, finansijska sposobnost pa i minimalne cijene koje smo predvidjeli tenderskom dokumentacijom a to je 5 eurocenti po metru kvadratnom”, istakla je Sekulić.

Komisija će u roku od 30 dana donijeti odluku koju će dostaviti Vladi na odlučivanje. Tenderskom dokumentacijom je predviđeno da se elektrana gradi u dvije faze. Prva faza je 18 mjeseci u kojoj se može izgraditi 50 megavati same elektrane jer postojeća infrastruktura može toliko podnijeti. Plan je da se paralelno radi ojačanje elektro-energetske infrastrukture kako bi se u drugoj fazi (koja takođe traje 18 mjeseci) moglo izgraditi još 200 megavati.

”Naš prvobitni zahtjev je bio da se izgradi 200 megavati, ali ovim ponudama smo dobili još veću instalisanu snagu. Ukupan rok je 36 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Naša je namjera da do kraja ove godine imamo potpisan ugovor”, zaključila je Sekulić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve