Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Sekulić: Program podrške zaposlenima i privredi predviđa šest vrsta subvencija

Istovremeno, predloženim mjerama će se stimulisati novo zapošljavanje kroz subvencionisanje zarada za svakog novog zaposlenog u periodu od 6 mjeseci

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić predstavila je Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa.

foto Twitter

“Ovaj Program podrške obuhvata šest vrsta subvencija i usmjeren je na preko 100.000 zaposlenih u Crnoj Gori i nekoliko hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća”, kazala je danas ministarka.

Ona je navela da je ovo stabilizacioni program koji služi za očuvanje onih radnih mjesta koja smo imali u februaru 2020. prije nastupanja epidemije i jedan je od koraka ka sveobuhvatnim ekonomskim mjerama.

“Pored predstavnika Vlade Crne Gore i lokalnih samouprava, prilikom kreiranja mjera konsultovali smo i socijalne partnere: Privrednu komoru Crne Gore, Uniju poslodavaca Crne Gore, Uniju slobodnih sindikata Crne Gore, Savez Sindikata Crne Gore, zatim crnogorske ekonomiste i univerzitetske profesore. Takođe, predmetni paket podrške zbog posljedica epidemije COVID-19, predstavljen je i u Skupštini Crne Gore”, rekla je Sekulić.

Ministarka je rekla da je u cilju očuvanja postojećih radnih mjesta, ovim mjerama planirana podrška u visini od 50-100% bruto zarade za svako zaposleno lice koje je bilo evidentirano u mjesecu februaru 2020.

Mjere koje su definisane ovim Programom odnose se na subjekte koji su izmirili poreske obaveze zaključno sa 2019. godinom ili su u reprogramu i koji nijesu prekršili naredbe Ministarstva zdravlja donijete u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Mjere se odnose i na subjekte osnovane u 2020. godini, zaključno sa 15. martom 2020.

Istovremeno, predloženim mjerama će se stimulisati novo zapošljavanje kroz subvencionisanje zarada za svakog novog zaposlenog u periodu od 6 mjeseci.

Privredni subjekt, za jedan mjesec, može podnijeti zahtjev za isto lice samo u okviru jedne predložene mjere.

Sredstva koja država isplaćuje kroz utvrđene mjere za podršku privredi ne mogu biti predmet prinudne naplate.

Prijedlog mjera obuhvata subvencije za:

– zabranjene djelatnosti ( 100% minimalne bruto zarade),
– turistički sektor( 100% minimalne bruto zarade),
– ugrožene djelatnosti ( 50% minimalne bruto zarade),
– novo zapošljavanje (70% minimalne bruto zarade),
– zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu ( 70% minimalne bruto zarade)
– zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji (70% minimalne bruto zarade).

“Zahtjevi za subvenciju podnosiće se elektronskim putem posredstvom novog elektronskog servisa Program za dodjelu subvencije. Ovaj servis će biti realizovan na portalu Poreske uprave Crne Gore (ePrijava), kojeg privredni subjekti redovno koriste za podnošenje poreskih elektronskih dokumenata”, zaključila je ministarka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve