Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Sekulić: Priča o strateškom investitoru ne pije vodu

– Ta priča o dobijanju sredstava za investicije ne pije vodu, jer je menadžment EPCG odbio kredit EBRD-a koji je bio namijenjen za likvidnost u vrijeme pandemije i koji je bio nuđen po veoma povoljnim uslovima. Uprava EPCG je tada, da su stvarno bili zainteresovani za investicije, mogla pričati o ulasku EBRD u vlasništvo EPCG – naglasila je Sekulić.

U ovom trenutku nijedna ozbiljna kompanija nema interes da kupi deset odsto akcija Elektroprivrede (EPCG), ukoliko nema neki dalji plan, dogovor ili obećanje, koje bi joj omogućilo da kasnije dođe bar do 15 odsto vlasničkog udjela, po osnovu čega bi mogla uticati na poslovne odluke EPCG, saopštila je Pobjedi poslanica DPS-a Dragica Sekulić, koja je bila ministarka ekonomije od 2016. do decembra 2020. godine, a u čijem resoru se u tom periodu nalazila i energertika i poslovanje EPCG. Ona je to navela komentarišući prijedlog aktuelnog menadžmenta državne elektroenergetske kompanije, kojem su na čelu predsjednik Milutin Đukanović (DF) i direktor Nikola Rovčanin (Demokrate) da svojih deset odsto akcija prodaju, kako to oni kažu, ,,strateškom partneru“, kako ne bi bile poništene. Riječ je o akcijama koje je visokolikvidna EPCG otkupila svojim parama od bivšeg strateškog partnera italijanske A2A, koja je u EPCG 2009. ušla sa 430 miliona eura, a izašla 2017. sa 230 miliona eura za isti paket akcija. Po zakonu, kompanija je dužna da svoje akcije ili proda ili poništi nakon tri godine. EPCG je prvih deset odsto otkupljenih akcija od A2A poništila 2019. i na taj način povećala vlasnički udio države.

– U ovom trenutku kupovina tih deset odsto akcija EPCG može da bude samo dio nekog pakovanja, koje kasnije može da dovede do značajnijeg uticaja na poslovanje kompanije – kazala je Sekulić Pobjedi, koja je uvjerena da bi za tih deset odsto akcija u ovom trenutku bile zainteresovane kompanije iz okruženja. – Sve te kompanije iz okruženja su značajno lošijih poslovnih performansi od EPCG i ne vidim koja bi bila dodatna vrijednost njihovog učešća u vlasništvu EPCG – ocijenila je Sekulić i podsjetila da odluku o poništenju ili prodaji tih deset odsto akcija treba donijeti na skupštini akcionara. – Na ovoj sjednici skupštine akcionara EPCG će nova vlada imati svog predstavnika, tako da očekujem da Vlada i novi ministar Ervin Ibrahimović dobro promisle koji će zauzeti stav po tom pitanju. Generalno, ne bih bježala od rješenja da se ponište te akcije, jer ih EPCG uvijek može emitovati ukoliko bude potrebno – istakla je Sekulić, koja pita što će se dešavati sa aktuelnim menadžmentom EPCG. – Odluke ovog menadžmenta mi ne ulivaju nikakvo povjerenje – poručila je Sekulić.

Komentarišući navode uprave EPCG da se prodajom ovih akcija sprečavaju štetne posljedice i dobijaju sredstva za investicije, podsjetila je da je aktuelni menadžment odbio 2020. godine zaključen kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedan 50 miliona eura.

– Ta priča o dobijanju sredstava za investicije ne pije vodu, jer je menadžment EPCG odbio kredit EBRD-a koji je bio namijenjen za likvidnost u vrijeme pandemije i koji je bio nuđen po veoma povoljnim uslovima. Uprava EPCG je tada, da su stvarno bili zainteresovani za investicije, mogla pričati o ulasku EBRD u vlasništvo EPCG – naglasila je Sekulić. Iz Elektroprivrede su prošle godine Pobjedi kazali da im taj kredit nije bio potreban jer je kompanija likvidna.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića je 20. aprila usvojila informaciju o rješavanju pitanja daljeg statusa sopstvenih akcija EPCG u kojoj se predlaže da se tih deset odsto sopstvenih akcija proda „strateškom partneru koji će biti najbolji ponuđač na osnovu jasno utvrđenih kriterijuma i kome bi, kao poznatom sticaocu, bile prodate po cijeni koju utvrdi ovlašćeni procjenjivač, odnosno putem blok trgovine“.

– Na ovaj način bi se spriječile štetne posljedice za EPCG i dobila neophodna sredstva za sprovođenje značajnih investicionih projekata – kaže se u vladinom dokumentu i insistira da se te akcije ne ponište, jer bi time došlo do umanjenja akcijskog kapitala EPCG.

Rukovodilac sektora za korporativne aktivnosti Komisije za tržište kapitala Draško Malbaški je ranije našoj redakciji saopštio da je poništenje sopstvenih akcija institut koji se nerijetko koristi kod akcionarskih društava i njegova primjena u praksi može imati više pozitivnih efekata kao što je povećanje tržišne vrijednosti akcije, povećanje zarade po akciji i povećanje dividende. – Kao neko ko nije akcionar EPCG, ne bih se usudio savjetovati druge kako da se brinu o svom vlasništvu, koja je odluka (poništenje ili otuđenje) bolja ili gora. Sa aspekta regulatora važno je da su obje odluke propisane zakonom – kazao je Malbaški Pobjedi i naglasio da Vlada, kao većinski vlasnik pri izboru odluke, najprije treba da ima jasnu viziju daljeg razvoja, potreba i perspektiva EPCG. EPCG u ovom slučaju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima ima dvije mogućnosti – prodaju ili poništenje sopstvenih akcija do 26. septembra ove godine, kada ističe rok od tri godine od dana sticanja akcija.

Šehović: Polakote sa akcijama

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović prokomentarisao je na Tviteru tekst objavljen u Pobjedi o tome da je prijedlog menadžmenta EPCG da svojih deset odsto akcija prodaju, kako to oni kažu, ,,strateškom partneru“, prošao gotovo nezapaženo. – Polakote sa akcijama EPCG i strateškim partnerima! Pogotovo kad znamo da nam ,,strateški partner“, kome su te akcije od starta namijenjene, već kontroliše najmanje trećinu Vlade. I još po nekog. Energetska nezavisnost je preduslov ekonomske i političke nezavisnosti. Posebno u Crnoj Gori – naveo je Šehović.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve