Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Sekulić i Lakićević saglasni: Prodajom Elektroprivrede EPS-u, Crna Gora postaje ekonomski zavisna od Srbije

Novinar iz Srbije Mijat Lakićević, stručnjak za oblast ekonomije, smatra da je za Crnu Goru i njene građane poguban svaki vid saradnje sa Elektroprivredom Srbije, s obzirom na to da je EPS loša firma, sa lošim poslovanjem i menadžmentom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović razgovarali su o mogućnostima produbljivanja ekonomske saradnje Srbije i Crne Gore, sa posebnim akcentom na oblast energetike, saopšteno je juče iz kabineta ministra spoljnih poslova Srbije.

Selaković i Đukanović su se posebno osvrnuli na potrebu zajedničkog planiranja i investiranja u obnovljive izvore energije, istakavši važnost zajedničkog i koordiniranog djelovanja na temeljima Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je utvrđena u okviru Berlinskog procesa.

Još 2015. godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objelodanio je namjeru da kupi EPCG i Elektroprivredu Republike Srpske. Na taj način, Crna Gora bi ekonomski postala zavisna od Srbije, kazala je bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić za Gradski portal.

“Kada izgubite energetsku samostalnost i nezavisnost, izgubili ste i ekonomsku nezavisnost; posebno imajući u vidu stanje crnogorske ekonomije izazvano pandemijom koronavirusa. Ako tome dodamo slabljenje turizma i pitanje koliko će biti ostvarena turistička sezona ove godine, vidimo značaj energetskog sektora u kriznoj situaciji i vremenu ekonomske krize. Tek tada dobijamo pravu sliku značaja energetskog sektora u kriznoj situaciji i vremenima ekonomske krize. Drugim riječima, moglo bi doći do gubljenja ekonomske nezavisnosti kroz energetsku infrastrukturu”, pojašnjava Sekulić.

Ona podsjeća da je sve najavio Andrija Mandić u svom predizbornom programu.

“Imate izjave Andrije Mandića da će zajedno sa EPS-om elektroprivreda graditi u Crnoj Gori i da će sa srpskim firmama razvijati crnogorsku ekonomiju. Mandić pokušava da realizuje predizborno obećanje”, navodi Sekulić.

Novinar iz Srbije Mijat Lakićević, stručnjak za oblast ekonomije, smatra da je za Crnu Goru i njene građane poguban svaki vid saradnje sa Elektroprivredom Srbije, s obzirom na to da je EPS loša firma, sa lošim poslovanjem i menadžmentom.

“Poželjno je da privatni kapital ulazi u državna preduzeća; to važi i za strani kapital, makar on bio i državni. Međutim, onaj ko traži partnera, raspisuje tender kako bi dobio najbolju. Elektroprivreda Srbije je veoma loše preduzeće. Znamo da se sa EPS ne upravlja dobro, u EPS se ne investira dovoljno, posluje godinama sa gubicima ili sa minimalnom dobiti, što je opet plod knjigovodstva, a ne faktičkog stanja. EPS je loša firma, sa lošim poslovanjem, koja bi trebalo da se restrukturira i postane pravo poslovno preduzeće”, kaže Lakićević.

Na pitanje šta znači ulazak u poslovanje sa takvom firmom, Lakićević je odgovorio da je to loš potez.

“Ući sa njima u posao je loše. Neko ko želi dobro svojoj firmi i širem okruženju to ne bi radio. Za Crnu Goru i njene građane to je veoma loš ekonomski potez. Ako svjesno pravite loše ekonomske poteze i dovodite sebe u položaj zavisnosti od nekoga ko je loš, to govori o vašim lošim namjerama. Čini mi se da je riječ o pokušaju novih vlasti da Crnu Goru dovedu u vazalski položaj prema Srbiji, budući da u tom poslu nema ničeg ekonomski isplativog za Crnu Goru. To je politička igra i naplata nekih političkih dugova i potraživanja, i nije u interesu građana Crne Gore”, smatra Lakićević.

Pozvali smo predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutina Đukanovića, koji se javio sa sastanka i obećao da će tokom dana dati izjavu za Gradski portal.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
17.05.2021-15:48 15:48

Kolike su ljige inferiorne ovi beskičmenjaci apostolski. Oni ni prodali ne bi no poklonili cijelu državu, samo da im se neko iz Srbije rukuje sa njima, bilo ko.

Miso
17.05.2021-16:12 16:12
Reply to  Tihana

Iskompleksirani izdajnici, nista drugo i ne znaju. Posrbljeni jadnici radi rodjaka koji se zivi ne smiju cut u srbistanu

yyyyy
17.05.2021-16:15 16:15

Ima li ko da zaustavi ove NEČASTIVE e će nas popalit ka Zvicere što su popalili?

gagi
17.05.2021-17:16 17:16

A sto radi Zubonja Djukanovic,a bogami i kuca mu ga daje da bude poltron i spijun jer mu je otac bio jedna pogan kakve nije bilo u Niksicu,pa dje ce kruska no pod krusku.