Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Sekulić: Država postaje vlasnik 70,16 odsto akcija EPCG

 

Skupština je danas usvojila odluku o prihvatanju ugovora o izvršenju Put opcije između države Crne Gore i italijanske kompanija A2A, kada je u pitanju upravljanje Elektroprivredom (EPCG).

Dragica Sekulić, foto:ekonomist.me

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da ugovor predstavlja reprogram Put opcije.

“Umjesto da plaćamo u narednih sedam godina po 35,7 miliona eura, stvorili smo uslove da platimo put opciju u dvije godine u četiri tranše, djelimično iz budžeta države, a djelimično iz sopstvenih sredstava EPCG, počevši od maja”, kazala je Sekulić.

Umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7,83 miliona akcija, država uplaćuje 68,9 miliona eura za 17,25 miliona akcija.

“To znači da bi tokom maja država sa 57,01 odsto vlasništva u EPCG, umjesto na 63 odsto došla na 70,16 odsto”, objasnila je Sekulić.

Prema njenim riječima, država na taj način praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine, već u prvom koraku.

“Diskontovanjem ovog iznosa od 250 miliona na neto sadašnju vrijendost uštedjeli smo skoro 20 miliona eura realizujućiu ovu obavezu u dvije godine, umjesto u sedam. Prosječna cijena akcija dođe 4,2 eura po akciji, dok je prema osnovnom scenariju put opcije ona bila 4,6 eura”, objansila je Sekulić.

Ona je navela da su prvi put stvoreni uslovi u EPCG za naknadu vlansničkih prava, odnosno dividendu.

“Mi u ovoj godini od dividende i od poreza na profit u državni budžet očekujemo nešto oko 37 miliona eura. Sigurna sam da ćemo sa tim novcem raspolagati na način da će on doći do onih kojima je napotrebniji, a koji se finansiraju redovno iz državne kase”, poručila je Sekulić.

Preostale akcije, prema ugovoru, predviđeno je da budu preuzete od EPCG i države u naizmjeničnim tranšama.

“Osnovnom varijantom je predviđeno da drugo sticanje akcija od države bude obavljeno do 1. maja naredne godine za iznos od 39,9 miliona eura za 8,83 miliona akcija”, kazala je Sekulić.

Preostale akcije, kroz dvije tranše u julu ove i naredne godine, stekla bi sama EPCG.

“Ugovor takođe predviđa i mogućnost povratka na osnovni scenario isplate u slučaju da bilo koju od navedenih tranši sticanja sopstvenih akcija nije moguće realizovati”, saopštila je Sekulić.

A2A je sredinom prošle godine aktivirala Put opciju. Akcionarski ugovor iz avgusta 2016. godine je prvbobitno predviđao prodajnu opciju, odnosno pravo A2A da proda, a obavezu države da kupi 54,79 miliona akcija EPCG, po cijeni od 250 miliona eura, u sedam jednakih godišnjih rada.

U poređenju sa osnovnom varijantom ugovora iz avgusta 2016. godine, Sekulić je rekla da se novim ugovorom postiže trostruko brža realizacija raskidne klauzule strateškog partnerstva i izbjegavanje dugoročnog prisustva potencijalno nesaglasnog akcionara u kompaniji.

“Novim ugovorom se postiže i finansijska ušteda u iznosu od oko 20 miliona EUR, odnosno osam odsto vrijednosti inicijalno ugovorene put opcije”, dodala je Sekulić.

izvor: CdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve