Utorak, 26 Januara, 2021
Rubrika:

Sekulić: CGES bolja firma od EMS, čudna kupovina

Sekulić navodi da je EMS prošle godine uzela sedam miliona kredita da bi održala tekuću likvidnost, a početkom ove godine, sa toliko novca kupuje akcije CGES-a

Crnogorski elektroprenosni sistem uspješnija je kompanija od Elektromreže Srbije koja je prije nekoliko dana kupila još pet odsto akcija našeg CGES-a, kaže poslanica DPS-a i bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”. Sekulić je saopštila da ima informaciju da su američki fondovi prodali srbijanskoj kompaniji svoje akcije u CGES-u.

Sekulić napominje da je Elektromreža Srbije, koja je kupila još pet tako da posjeduje 15 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, manje uspješna kompanija od svog crnogorskog pandana.

EMS je prošle godine, u prvih devet mjeseci, imala profit 5.5 miliona eura a ima 2.5 miliona korisnika. CGES je prošlu godinu završio sa 9.8 miliona eura profita na 370.000 korisnika – znači, skoro duplo veći profit.

Sekulić navodi da je EMS prošle godine uzela sedam miliona kredita da bi održala tekuću likvidnost, a početkom ove godine, sa toliko novca kupuje akcije CGES-a.

“Bilo mi je interesantno da su akcije CGES-a platili 0.95 eura po akciji a da je cijena, 20ak dana unazad, bila oko 0.60 eura. Ima tu dosta nelogičnosti”, ističe Sekulić.

Razumljiva je, nadalje naglašava, zainteresovanost da se bude dio uspješnog preduzeća kakvo je CGES koji ima 3.5 puta veći profit u 2020. nego u godini ranije, zatim Crnogorski elektroprenosni sistem je zajedno sa italijanskim operatorom izgradio energetski kabl, sam izgradio dalekovod kroz cijelu Crnu Goru.

“Zanimljivo mi je čekanje na berzi, da se nađe neko ko je zainteresovan da proda i EMS odmah kupuje te akcije. Biće zanimljivo posmatrati šta će to značiti u narednom periodu”, dodaje Sekulić.

U kupovini su očigledni, javni, tragovi politike.

“EMS je ovo uradio na osnovu odluke Vlade Republike Srbije. Znači, ne samo na osnovu svoje privredne aktivnosti, nego i na osnovu političke odluke”, naglašava nekadašnja ministarka ekonomije.

Sekulić je još zanimljivo i EMS-ovo forsiranje izgradnje transbalkanskog koridora kojeg uvaža i Evropska unija kao prioritet. EMS je, međutim, ranije usporavao izgradnju svog dijela dalekevoda, koliko je mogao, ističe Sekulić.

“Oni su bili glavna prepreka za povezivanje našeg transbalkanskog dijela koridora sa njihovim. Možda će se to sad promijeniti kroz povećanje udijela u CGES-u”, kaže Sekulić uz isticanje očekivanja da će se odnosi dvije Vlade, u ovakvoj konstalaciji vlasti, itekako popraviti.

Gostujući u Drugačijoj radio vezi, Sekulić je iznijela još jedan podatak kad je posrijedi kupovina akcija CGES-a.

“Možda zabrinjava zašto je neko, a ja imam informaciju da su to američki fondovi, prodao akcije u CGES-u, znači izgubio povjerenje i nije ostao u CGES-u a Srbi jesu. Biće interesantno pratiti to u narednom periodu”, ističe Sekulić.

Jedna američka kompanija, postoje informacije, kupila je dio crnogorskih obveznica kad su one emitovane na samom početku rada nove Vlade.

“Nemam tačno podatke, ali sam čula da je jedan od investitora jedan američki fond u iznosu 150 miliona”, saopštila je Sekulić a ta firma mogla bi biti Black rock.

Priča o američkom fondu, kaže autor emisije Darko Šuković, uklapa su u onu koja traje dva mjeseca, da crnogorska Vlada ima pomoć trampističke strane SAD-a.

Upitana da li je ovo posljednji trzaj Trampove politike i njene podrške jednom sistemu vrijednosti, političkom savezu u čijem sastavu je i Vlada Crne Gore, Sekulić kaže da nećemo dugo čekati da saznamo odgovor.

“Vidite i sami šta se dešava na globalnom nivuou, posebno u SAD-u, a vidjećemo šta će biti kroz dalje ponašanje američke administracije ne samo u vezi sa Crnom Gorom nego i regionom. Oni su posljednjih godina bili izuzetno prisutni na razne načine i u regionu i u Crnoj Gori. Očekujem određenu promjenu politike u narednom periodu ali vidjećemo, ne bi da prejudiciram”, ističe Sekulić.

Najnovije

Korona ušla u Dom starih Bijelo Polje, četiri štićenika na terapiji kiseonikom

Institut za javno zdravlje Crne Gore je informisan da su se simptomi infekcije novim koronavirusom javili kod sedam štićenika i 14 zaposlenih u Domu...

Domaćinski doček u najavi!

Domaćinski doček u najavi!

Predsjednik Tadžikistana proglasio pobjedu nad koronavirusom

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon izjavio je danas da je epidemija koronavirusa okončana u toj maloj i siromašnoj zemlji centralne Azije. Prema zvaničnim podacima, ta bivša...

Britanski Jet2.com i Jet2holidays: Nove linije ka Tivtu iz Londona i Mančestera u 2022....

Britanski turoperator Jet2holidays, kao i tamošnja avio-kompanija Jet2.com, objavili su listu destinacija prema kojima uvode direktne linije za sezonu 2022. godine, a među kojima...

Zeković: Vlada da dokaže da nije ekspozitura SNS-a u Crnoj Gori

Socijaldemokratska partija poziva Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade i koordinatora bezbjednosnih službi da javnost informiše o tačnosti medijskih informacija o učešću funkcionera Srbije u izbornom...

Najčitanije

Povezano

Sekulić: CGES uspješnija firma od EMS, čudna kupovina!

Crnogorski elektroprenosni sistem uspješnija je kompanija od Elektromreže Srbije (EMS) koja je prije nekoliko dana kupila još pet odsto akcija našeg CGES-a, kaže poslanica...

Sekulić poručila Bojaniću: Angažujte advokata Mladene, trebaće Vam

Poslanica Demokratske partije socijalista Dragica Sekulić reagovala je na juče iznijete tvrdnje ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da su građani plaćali njenog advokata 20.800...

Sekulić: Bilo je zakonitog načina i ekonomske opravdanosti da se Montenegro Airlines spasi, ali nije bilo političke volje

Vlada Crne Gore i Agencija za zaštitu konkurencije upetljale su se u nekakva nemušta i nelogična objašnjenja razloga za ishitrene postupke koji su doveli...

Sekulić odgovorila ministru: Netačne, neprovjerene i paušalne ocjene o pšenici

Obezbijeđena robna rezerva pšenice od nabavke do kraja mandata prethodne Vlade dva puta je tretirana zaštitnim sredstvima, u skladu sa svim propisima, što govori...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve