Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Šehović: Rasteretiti građane – visoke cijene hljeba, cijenu goriva sniziti za još 10 odsto

Time bi se, kako je rekao, stvorile ekonomske pretpostavke da cijena ove namirnice bude snižena, a građani rasterećeni većih troškova

Lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je da očekuje da svi poslanici daju podršku Prijedlogu izjemena i dopuna Zakona o PDV-a koji je Poslanički klub te partije predao u skupštinsku proceduru, a čiji je suština oporezivanje hljeba sa nultom poreskom stopom.

Time bi se, kako je rekao, stvorile ekonomske pretpostavke da cijena ove namirnice bude snižena, a građani rasterećeni većih troškova.

“Osnovni razlog za taj Prijedlog je da je to jedini održiv način da dođe do smanjenja cijena hljeba a da ne bude pogođena pekarska industrija”, rekao je Šehović na konferenciji za medije.

On je kazao da je ovaj prijedlog zakona potpuno usaglašen sa preporukama Privredne komore Crne Gore.

Problem sa novom Vladom je, kako kaže, što nije stvorila pretpostavke da se primjenjuju usovjeni zakon koji daju mogućnost da se sniže cijene nekih namirnica.

“Vlada je stala iza zakonskog rješenja koja se odnose na smanjenje pdv-a na brašno, ulje i šećer, ali nije povela računa o tome da ono omogući da cijena hljeba padne, ali da to ne ide preko leđa pekarske industrije”, saopštio je Šehović.

Predsjednik SD-a je pozvao i da se što prije smanje cijene na ostale životne namirnice.

Šehović je podsjetio da je, nakon dugogodišnjeg insistiranjna SD-a, neda konačno usvojen zakon o smanjenju akciza na gorivo.

“Taman kada smo se ponadali da će Vlada maksimalno iskoristiti zakonsku mogućnost i smanjiti akcize do 50 odsto, ona je bez ikakvog obrazloženja snizila akcize za 40 odsto”, rekao je Šehović.

On je pozvao Ministarstvo finansija da snizi akcizu na gorivo još za dodatnih 10 odsto, čime bi gorivo u Crnoj Gori pojeftinilo za pet do sedam centi.

“Prošli su protokolarni susreti, medeni mjesec za ovu Vladu je završen. Očekujem da konačno počnu da rade i umjesto što se bave nebeskim temama, poručujemo im da počnu da se bave životnim”, poručio je Šehović.

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša podsjetio je da je ta partija u skupštinsku proceduru predala i dopune Zakona o akcizama, vezano za uvedene akcize na plastiku i činjenicu da su domaći proizvođači u neravnopravnom položaju u odnosu na uvoznike.

Razlog predlaganja ovakvog zakonskog rješenja, kako se navodi u Prijedlogu, jeste činjenica da bi sadašnjim zakonskim rješenjem porasle samo cijene domaćih proizvoda, ali ne i uvoznih, što bi stvorilo nelojalnu konkurenciju domaćim proizvođačima.

Mugoša očekuje da će se ovaj prijedlog naći na sljedećoj sjednici, kako bi se domaćim kompanijama omogućilo ravnopravno tržišno učešće.

“Očekujem da ćemo konsenzusom usvojiti zakonsko rješenje. Naravno, mi smo spremni da ga modifikujemo uz dogovor sa ostalim poslaničkim klubovima”, rekao je Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve