Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Sea Dance: Obavještenje o nemogućnosti finansiranja festivala stiglo 20.jula, a ne u maju

''Podrška koju smo u prethodnih nekoliko dana dobili od strane crnogorske javnosti nas obavezuje da učinimo sve što je u našoj moći da održimo festival, ali je činjenica da ga ne možemo realizovati po svaku cijenu, već isključivo ako je on dobrodošao od strane Vlade Crne Gore i Opštine Budva''

Sea Dance festival saopštio je da ih je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma 20.jula obavijestilo o zakonskim ograničenjima za finansiranje festivala, odnosno više od dva mjeseca nakon što je festival nakon obećane državne podrške najavljen, a ne u maju kako su to saopštili.

Podsjećaju na događaje koji su prethodili objavi ovogodišnjeg izdanja festivala.

Naime, navode, 5. maja tekuće godine, premijer Dritan Abazović i resorni ministar Goran Đurović održali su sastanak sa organizatorima Sea Dance festivala na kojem je potvrđena podrška Vlade Crne Gore na nivou prethodnih godina.

“Tada je pored finansijske podrške za ovu godinu, obećano i potpisivanje dugoročnog ugovora između Vlade i festivala, koji bi umnogome uticao na kvalitet istog, s obzirom na jasnu činjenicu da bi dužina kampanje od 9-12 meseci, naspram 2-3 mjeseca prethodnih godina, direktno uticala na značajan porast broja inostranih posjetilaca festivala koji svoja festivalska putovanja planiraju tokom zime. Istog dana, zamoljeni smo da podržimo događaj povodom proslave Dana državnosti 13. jula u Baru, što smo i učinili angažujući bend “Barcelona Gipsy Balkan orchestra”, Marka Louisa i After Affair”, navodi Sea dance.

Zatim, dodaju, 19. maja, Ministarstvo finansije daje saglasnost za opredijeljivanje potrebnih sredstava za finansiranje festivala.

“Dan kasnije, 20. maja, održan je press događaj u Budvi, kome je prisustvovao i Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, na kojem je saopštena informacija o potpisivanju dugoročnog ugovora između Sea Dance festivala i države. Ministar je tom prilikom poručio da Crna Gora ima višestruke koristi od ovog festivala – ekonomske, turističke i promotivne, te je ispred Vlade Crne Gore potvrdio da će i u narednom periodu nastaviti da podržavaju ovaj festival”, tvrde oni.

Tokom juna mjeseca obaviješteni su, kažu, da će dosadašnji model saradnje morati da se promijeni i da se radi na rješenjima, nakon čega je uslijedila serija sastanaka na tu temu.

“Krajem juna nam je predložen model Pregovaračkog postupka, što smo mi prihvatili. Nažalost, 20. jula, obaviješteni smo da Vlada ipak nije u mogućnosti da podrži festival. Tada smo informisali nadležne državne službe o modelima koji funkcionišu u drugim zemljama u kojima EXIT realizuje festival, međutim nijedan od tri predložena modela koji funkcionišu u drugim zemljama Evropske unije, kao što je Hrvatska, nije prihvaćen”, ističe Sea Dance festival.

Na kraju, iskazuju žaljenje što je čitav slučaj u vezi sa održavanjem Sea Dance festivala ispolitizovan.

“Činjenica je – da nije bilo obećanja državne pomoći, ne bi se ni pristupilo organizaciji festivala ove godine. Ta podrška je neophodna imajući u vidu ograničenja domaćeg tržišta kada su u pitanju komercijalna sponzorstva i drugi komercijalni prihodi, koji su i desetostruko manji nego u drugim zemljama u kojima realizujemo festivale. EXIT je do sada pokrenuo 10 festivala u 8 zemalja Evrope, dok imamo pozive sa Bliskog Istoka, Azije i Amerike gdje ćemo u narednim godinama realizovati različite manifestacije. Sea Dance festival je prvi događaj koji smo organizovali van Srbije i jedan je od nama najdražih festivala. Podrška koju smo u prethodnih nekoliko dana dobili od strane crnogorske javnosti nas obavezuje da učinimo sve što je u našoj moći da održimo festival, ali je činjenica da ga ne možemo realizovati po svaku cijenu, već isključivo ako je on dobrodošao od strane Vlade Crne Gore i Opštine Budva”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve