Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP: Poslodavci u Crnoj Gori plaćaju najveće poreze

,,Poslodavci u Crnoj Gori su najporezovaniji u regionu, time i najmanje konkuretni, pa ne čudi podatak da je pokrivenost uvoza izvozom samo 15-tak posto''

Poslodavci u Crnoj Gori su najporezovaniji u regionu, time i najmanje konkuretni, pa ne čudi podatak da je pokrivenost uvoza izvozom samo 15-tak posto, kazao je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković. Oni najavljuju da poslanici te partije na prvoj narednoj sjednici Skupštine Crne Gore ponovo predložiti paket reformskih zakona koji unapređuju standard građana.

Ilustracija

Zeković podsjeća da su prije četiri mjeseca u skupštinsku proceduru predali predlog zakona kojim bi se značajno smanjila stopa oprezivanja bruto plata, sa sadašnjih 67% na 55% na iznos neto zarade. Na žalost, kako dodaje, vladajuća većina je do sada dva puta odbila da stavi taj predlog na dnevni red zasijedanja.

“Taj zakon je dio reforomskog paketa zakona koji SDP predlaže u Skupštini, a kojim bi se značajno smanjila poreska opterećenja na zarade, povećala minimalna zarada na 250 eura i smanjili iznosi PDV-a na električnu energiju i akciza na gorivo”, navodi se u saopštenju.

Time bi, kako dodaju, svaka crnogorska familija dobila prosječno po 100 eura neto prihoda više mjesečno, a zbog širenja poreske baze i veće ekonomske aktivnosti prihodi države bi ostali na istom nivou kao danas.

“Poslodavci u Crnoj Gori su najporezovaniji u regionu, time i najmanje konkuretni, pa ne čudi podatak da je pokrivenost uvoza izvozom samo 15-tak posto”, ističe Zeković.

On podsjeća da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predložila da se značajno smanje porezi i doprinosi na zarade i da se uvede startni neoporezivi dio od čak 411 eura.

“Startni neoporezivi dio zarade u Crnoj Gori je – 0 eu, odnosno, ne postoji”, kazao je.

Osim BiH, dodaje Zeković, sve zemlje regije i Evrope utrkuju se koja će ponuditi bolje uslove, niže poreze, veće plate i povećati minimalnu zaradu.

“Vlada Sjeverne Makedonije je uvela mjeru da ko god poveća platu za 100 eura, na taj iznos neće plaćati poreze i doprinose. Vlada Srbije smanjuje ukupne poreze i doprinose od 1.1.2020, dok istovremeno povećava minimalnu platu na 258 eur. Slično rade i Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Poljska, Slovačka, Mađarska i ostale zemlje EU, na taj način pokušavajući da smanje odlazak stanovnika iz tih zemalja”, navodi se u saopštenju.

Umjesto toga, kako se dodaje, “Vlada je povećavala akcize, PDV i cijenu električne energije i time dovela do pada životnog standarda za 2,8% u protekloj godini, dok je kumulativna inflacija u periodu od kad su plate i penzije zamrznute dostigla preko 15%, odnosno, za toliko se živi gore u Crnoj Gori u odnosu na period prije 5-6 godina”.

Mjere koje predlaže SDP, prema Zekoviću su upravo na fonu ovih predloga. Zeković ističe da će paket reformskih zakona koji unapređuju standard građana poslanici te partije opet predložiti na prvoj narednoj sjednici Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve