Socijaldemokrate pozdravljaju dogovor socijalnih partnera o povećanju minimalne zarade sa 193 na 222 eura, koji će donijeti korist za preko 40.000 zaposlenih.

“Takođe, smatramo opravdanim i dogovoreno smanjenje stope doprinosa na zarade za dva odsto. Naravno, u periodu pred nama, treba analizirati efekte navedenih mjera i ići u pravcu dogovora o daljem povećanju minimalne zarade”, naveli su u saopštenju.

Za Socijaldemokrate, kako dodaju, okosnicu efikasnog ekonomskog razvoja čine zadovoljni radnici i poslodavci, zbog čega država mora još odlučnije da podstiče dijalog socijalnih partnera koji uvijek treba da bude baziran na ozbiljnim analizama.

“U tom smislu, još jednom se pokazao zavidan stepen odgovornosti socijalnih partnera koji su prednost dali dijalogu i dogovoru, a ne populizmu onih političkih subjekata koji su pokušali da profitiraju na ovoj veoma važnoj i osjetljivoj temi. Uporedo sa ovom pričom, u narednom periodu Socijaldemokrate smatraju da se mora pristupiti i ozbiljnoj analizi stope poreza na dohodak. Kao što je poznato javnosti, Socijaldemokrate se zalažu za progresivno oporezivanje dohotka (umjesto proporcionalnog koje je na snazi u Crnoj Gori) koje podrazumijeva smanjenje poreskih opterećenja za sva ispodprosječna primanja, odnosno uvođenje neoporezivog dijela dohotka. Taj porast svih ispodprosječnih zarada u Crnoj Gori bi za rezultat imao pravednije oporezivanje dohotka, dodatno rasterećenje stanovništva i povećanje raspoloživog dohotka”, poručuju iz SD-a.

Takođe, pozdravljaju i dogovor o neophodnosti donošenja izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji treba da ponudi kvalitetnija sistemska rješenja, uz naše očekivanje da će ista biti u pravcu povećanja minimalne penzije koju prima oko 11.000 penzionera.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve