Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

SD odgovorio Radunoviću: Na računu Aerodroma CG je 21 milion eura, to je doprinos državi

Socijaldemokrate su reagovale na navode ministra finasnija Darka Radunovića, koji je danas saopštio da su koncesije najbolje rješenje za JP Aerodrome Crne Gore,  jer je u posljednih deset godina u državni budžet iz Aerodroma Crne Gore uplaćeno svega 6,3 miliona eura.

Kako tvrde u SD, trenutno stanje na računu ACG je 21 milion eura novca kojim država kao osnivač, u skladu sa zakonom, može raspolagati, te je i to konkretan finansijski doprinos Aerodroma državi.

Regovanje SD-a prenosimo u cjelosti:

Uvaženi ministre, radi objektivnog i preciznog izvještavanja javnosti, dužni smo predstaviti ispravku Vaših navoda, odnosno sljedeće činjenice:

Tek 2013. godine država je donijela zaključak da  se 70 odsto dobiti Aerodroma Crne Gore uplaćuje u budžet, te stoga nije relevantan podatak o prilivima budžeta u periodu proteklih 10 godina, s obzirom da on obuhvata period od 2009. godine kada ta obaveza nije postojala.

Kada govorimo o rezultatima poslovanja Aerodroma Crne Gore, inače najuspješnijih u regionu, bitno je sagledati sve činjenice. Dobit ACG u periodu od 2003. do 2017. godine iznosila je 39 miliona eura, a 55 miliona eura dato je nacionalnom avioprevozniku, Montenegro Airlines-u. Podsjećamo, sudbina nacionalnog avioprevoznika, u slučaju koncesije, bila bi neizvjesna. U istom periodu isplaćeno je 70 miliona eura obaveza prema državi, 5,3 miliona eura na sponzorstva, a 3,6 miliona eura za low cost kompanije. Trenutno stanje na računu ACG je 21 milion eura novca kojim država kao osnivač, u skladu sa zakonom, može raspolagati, te je i to konkretan finansijski doprinos Aerodroma državi. Aerodrom u Podgorici 2017. godine zabilježio je najveći rast u regionu, i to od 20 odsto. U prvom polugodištu 2018. godine zabilježen je rast od 25 odsto, a broj putnika u istom periodu povećan je za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Na kraju nas, uvaženi ministre Radunoviću, ne čudi ni informacija da IFC podržava model koncesija, uzevši u obzir da će oni od ovog posla zaraditi najmanje milion eura. Pa ipak, kada govorimo o finansijskom poslovanju ACG i prilivima u budžet, bitno je obratiti pažnju na sve, a ne samo na jedan pokazatelj. Sagledavši ih, pitamo Vas samo jedno – koja se još kompanija može pohvaliti ovakvim rezultatima?

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve