Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

SD odgovorio Nurkoviću: Ako izdamo Aerodrome, cijene karata će biti skuplje

Ministar saobraćaja Osman Nurković se ponaša kao “Alisa u zemlji čuda”, tvrde Socijaldemokrate povodom Nurkovićeve ocjene da su finansijske analize SD-a o Aerodromima Crne Gore “neosnovane, neutemeljene, aproksimacije neke koje zbilja nemaju utemeljenje u podacima”. SD je ranije saopštila da Aerodromi mogu sami da uzmu kredit i da prihod u narednih 25 godina iznosi od 400 miliona eura do preko milijardu.

“Uvaženi ministar Nurković je na jučerašnjoj na brzinu zakazanoj konferenciji za štampu, poslije debakla na javnoj raspravi, doslovce rekao da su finansijske analize koje su Socijaldemokrate uradile Iako analize naše partije nije ni vidio, mi ćemo dobijene podatke koje smo javno objavilili uporediti sa podacima iz izuzetno dobro plaćene analize konsultanata IFC-a angažovanih od strane ministarstva na ovom projektu: mi smo rekli da će država zaraditi između 300 i 700 miliona eura (jer smo radili 9 scenarija pa je opseg očekivan), a IFC konsultanti su napravili projekciju da je zarada države (avansna + godišnja koncesiona naknada) do 500 miliona. Mi smo u našoj analizi dobili da će država od poreza zaraditi 40 do 70 miliona, a IFC konsultanti u njihovoj analizi 30 do 65 miliona. Iz ovoga, svako iole pismen vidi da nam se podaci gotovo poklapaju. Toliko i o ovoj istini koju je saopštio uvaženi ministar Nurković. Na kraju, mi naravno nismo uračunali, poput njihovih konsultanata, da će preko zarade države potencijalni koncesinar zaraditi do 500 miliona, a vjerovatno i više, a to će, poštovani građani, uraditi, između ostalog, i povećanjem taksi koje ćete vi morati da platite kroz veće cijene karata. Žao nam je što je ministar nezakonitim dokumentima koje je stavio na javnu raspravu zamalo ugrozio kredibilitet čitave Vlade, ali će nam, sa druge strane, biti drago što se, zahvaljujući upornom ukazivanju SD-a na nezakonitosti u koncesionim dokumentima, to neće desiti, jer će nezakonitosti morati otkloniti. Što bi narod rekao, bolje ikad nego nikad”, smatraju u SD-u.

Svim ovim  se, kako smatraju, još jednom dokazuje ozbiljnost nihove argumentacije, a neozbiljnost ponuđenih dokumenata od strane resornog ministrstva.

“U svakom slučaju o ovim, ali i brojnim drugim “zanimljivim” rješenjima iz do sada predloženih koncesionih dokumenata biće diskusije u danima i nedjeljama koje dolaze. Konkretne diskusije predstavnika Socijaldemokrata na okruglom stolu, još jednom su potvrdile odgovoran pristup naše partije, koji je lišen politikanstva, paušalnosti i površnosti”, zaključuje se u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve