Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: Neophodno revidiranje usvojenih izmjena Zakona o radu

Zbog važnosti ove problematike neophodno je da sa jalovih saopštenja i političkog prepucavanja pređe na iznalaženje kompromisnog rješenja u cilju adekvatnijeg zadovoljenja životnih potreba naših građana, poručuju iz SD-a

Izmjene Zakona o radu mogu izazvati probleme u održivosti penzijskog sistema i stvoriti egzistencijalne probleme za značajan broj građana, poručuju iz SD-a.

“Naime, penzijski sistem je od početka krize sa koronavirusom, između ostalog i zbog gubitka posla velikog broja ljudi, doveden u stanje 1,26 zaposlenih naspram 1 prenzionera, dok bi taj odnos idealno trebalo da bude 3 zaposlena naspram 1 penzionera. Dodatno, nema sumnje da će veliki broj ljudi koji će, prema ovim izmjenama naprasno otići u penziju, pokrenuti postupak za poništaj rješenja o prestanku radnog odnosa i insistirati na obeštećenju i zaštiti svojih prava, ukoliko se ove izmjene Zakona pokažu neustavnim. Naravno, Socijaldemokrate nemaju ništa protiv izmjena bilo kojeg zakona ukoliko iza njih stoji dogovor socijalnih partnera, ali to je izostalo u ovom slučaju.

Naime, ponavljamo da zbog izmjena Zakona o radu značajan broj građana danas nije znao da treba faktički “sjutra” da se penzioniše. Oni su i finansijski ugroženi jer im se naprasnim odlaskom u penziju mijenja finansijska situacija na gore, a finansijske obaveze ostaju iste”; navode iz te partije.

Kažu kako smanjenje starosne granice sa 67 na 66 godina za odlazak u penziju ne može biti razlog za izmjene Zakona o radu, jer je po Zakonu o PIO ta granica prošle godine upravo smanjena sa 67 na 66 godina.

“Međutim, što je povoljnije za zaposlene, Zakon o PIO govori kada zaposleni MOŽE da ode u penziju i to isključivo zavisi od njegove volje, a Zakon o radu kada zaposleni MORA da ode u penziju.

Dodatno, nijesu uzeti u obzir građani kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, a koji će sad znatno ranije morati po sili zakona u penziju”, navode u saopštenju.

Kažu kako nedostaje i proračun na koliko zaposlenih se odnosi ova norma i kolika će dodatna penziona sredstva biti potrebna za njenu primjenu.

“Zbog važnosti ove problematike neophodno je da sa jalovih saopštenja i političkog prepucavanja pređe na iznalaženje kompromisnog rješenja u cilju adekvatnijeg zadovoljenja životnih potreba naših građana, uz neophodan dogovor socijalnih partnera”, zaključuju iz SD-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve