Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Šćuric: Ni u ludilu ne davati aerodrome u zakup

Davanje tako bitnog strateškog infrastrukturnog objekta u koncesiju je ravno samoubistvu. To se pokazalo loše u drugim državama regije, a u Crnoj Gori, zbog zavisnosti od avionskih putnika, to bi bilo još gore – naglasio je vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric i dodao da Crna Gora ima katastrofalnu putnu, željezničku i brodsku povezanost i da je vazdušni saobraćaj ekstremno važan za turizam i povezanost Crne Gore

Vlada u ovom trenutku ni u ludilu ne treba dati pod koncesiju crnogorske aerodrome jer bi prvenstveno zbog uticaja korona krize dobila veoma malo novca za zakup vazdušnih luka – poručio je, u razgovoru za Pobjedu, jedan od najpoznatijih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je saopštio da se do sada u Vladi nijesu mnogo bavili tim pitanjem. On je najavio da će za mjecec tri ponuđača, koja su ranije prošla pretkvalifikacioni tender, predstaviti sebe i svoje planove u vezi sa crnogorskim aerodromima. Bojanić smatra da bi za konačnu odluku o davanju koncesija trebalo konsultovati parlament.

– Ni slučajno, ni u ludilu crnogorske aerodrome ne trebaju dati pod koncesiju. Loši su primjeri aerodroma Zagreb, Ljubljana, Budimpešta, Tirana, ali i ne baš bajni primjeri aerodroma u Beogradu i Skoplju nam jasno govore da to nije dobro. Zapravo, ne znam nijedan aerodrom u široj regiji koji je zadovoljan koncesijom. Albanci su uzeli koncesiju Kinezima, Mađari svim silama žele aerodrom nazad od koncesionara i za to su voljni platiti preko dvije milijarde eura. Ne govori li vam to dovoljno – kazao je Šćuric Pobjedi.

SAČEKATI STABILIZACIJU 

On smatra da je bolje i pametnije sačekati stabilizaciju tržišta i bolje epidemiološke prilike pa eventualno krenuti u proces dodjela koncesija za crnogorske aerodrome.

– Sada bi Crna Gora dobila jako malo. Premalo. Ni u ludilu sada ne treba davati aerodrome u koncesiju – istakao je Šćuric.

Prema njegovim informacijama, Vlada Crne Gore neće davati koncesije za aerodrome, bar dok ne prođe kovid-19.

– Inteligentno su zaključili da bi sada za aerodrome dobili vrlo nisku cijenu radi krize. I u pravu su – rekao je Šćuric.

On je upozorio da bi dolazak koncesionara i davanje u dugoročni zakup crnogorskih aerodroma bila ,,smrt za Crnu Goru“.

– Crna Gora najviše od svih država u regiji zavisi od vazdušnog saobraćaja. Crna Gora ima katastrofalnu putnu, željezničku i brodsku povezanost. Crna Gora je vrlo daleko od Evrope i vazdušni saobraćaj je ekstremno važan za turizam i povezanost Crne Gore. Davanje tako bitnog strateškog infrastrukturnog objekta u koncesiju je ravno samoubistvu. To se pokazalo loše u drugim državama regije, a u Crnoj Gori, zbog zavisnosti od avionskih putnika, to bi bilo još više puta gore – naglasio je Šćuric.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je u petak, na Danu otvorenih vrata za medije koji je organizovalo Ministarstvo, saopštio da kada je formirana aktuelna Vlada već su postojala tri ponuđača koja su prošla prvu fazu za dodjelu koncesija, odnosno pretkvalifikacioni tender.

Prema njegovim riječima, ponuđači su kontaktirali Vladu i dogovoreno je da se za mjesec omogući ponuđačima da urade prezentacije.

– Omogućićemo da sva tri ponuđača urade prezentacije, da pokažu što namjeravaju da rade sa aerodromima, u kojim rokovima, da faktički malo više predstave i sebe i svoje planove, jer su se stvari prilično promijenile za godinu i po u avio-industriji. Tako da imamo želju da ih čujemo, s tim što im je uz poziv za dolazak i prezentaciju rečeno da to ne smatraju otvaranjem druge faze, pa ćemo negdje na Vladi razmotriti to – kazao je Bojanić.

OSJETLJIVO PITANJE

On naglašava da je davanje aerodroma pod koncesiju ,,osjetljivo pitanje“ i da se odluka ne može donijeti na osnovu nečeg što je bilo prije godinu i po.

– U Vladi se nijesmo nešto puno oko toga izjašnjavali i nijesmo se mnogo time bavili. Ipak, treba da prvo čujemo ponuđače što misle, što se promijenilo u njihovom shvatanju i njihovim namjerama, planovima, pa ćemo onda to da razmatramo – saopštio je Bojanić.

On je najavio da bi konačnu riječ o koncesijama za aerodrome mogao dati i parlament.

– Mislim da je to krupno pitanje, vjerovatno ćemo u nekom dijelu i konsultovati Skupštinu. Jer to je političko teško pitanje. Ovu Vladu je izabrala većina i za tako neke krupne odluke moramo ih konsultovati – poručio je Bojanić.

Bivša vlada je 25. jula 2019. godine usvojila koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podogrica.

Nekadašnje Ministarstvo saobraćaja je 11. oktobra 2019. godine objavilo javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za aerodrome. Nakon što je završena pretkvalifikaciona faza trebao je da slijedi postupak raspisivanja tendera, odnosno poziv odabranim konzorcijumima ili firmama da dostave ponudu.

Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija bilo je stiglo sedam prijava, od kojih su četiri ispunile kriterijume i označene su kao kvalifikovani ponuđači.

PONUĐAČI 

U pretkvalifikacionoj proceduri kvalifikovala su se četiri ponuđača: južnokorejska kompanija Incheon International Airport, indijski GMR Airports, luksemburška Corporacion America Airports i francusko-turski konzorcijumima ADP-TAV, koji su ispunili su pretkvalifikacione kriterijume za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore.

Indijska kompanija GMR ranije je navela da neće učestvovati u daljem postupku za dobijanje koncesija za Aerodrome Crne Gore. Ta je kompanija otpala, jer je francuski ADP, koji sa turskim TAV-om takođe želi da upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, kupio 49 odsto akcija od indijske kompanije.

Ranije je bilo precizirano da je obaveza budućeg koncesionara da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom perioda koncesije od 30 godina uplaćuje u budžet države najmanje deset odsto od ukupnog prihoda. Iz bivše vlade su ranije saopštili da je očekivani obim investicija najmanje 80 miliona eura tokom prve investicione faze, odnosno prve tri godine, a najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja koncesije.

Aerodromi CG: Za ulaganje u infrastrukturu koncesija nije neophodna

Iz uprave kompanije Aerodromi Crne Gore su, odgovarajući na pitanje Pobjede da li je u ovom trenutku potrebna dodjela koncesija za podgorički i tivatski aerodrom, saopštili da će s obzirom na činjenicu da Vlada donosi odluku ,,menadžment Aerodroma CG svakako pratiti odluku države“.

– Sama priroda preduzeća Aerodromi Crne Gore je takva da sigurnost mora biti na prvom mjestu, bez obzira u kom poslovnom obliku kompanija funkcionisala. Dakle, naš prioritet je ulaganje u sigurnost aerodroma, čemu smo svakodnevno posvećeni i gdje ćemo najprije usmjeriti prihode. Iz ovoga jasno proističe da za ulaganje u infrastrukturu aerodroma, posebno u smislu sigurnosti, koncesija nije neophodna. Ipak, država će procijeniti da li će modernizacija Aerodroma CG biti samo njena finansijska obaveza ili će teret podijeliti sa koncesionarom – kazali su iz menadžmenta Aerodroma Crne Gore.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve