Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Šćekić: Gubimo kvalitet usluga jer neko hoće da bude mali bog; Vuksanović-Stanković: Nema spavanja dok se ne riješe problemi u zdravstvu; Damjanović: Fond tretiran kao pastorče

Na pitanja poslanika odgovaraju ministri zdravlja i finansija Dragoslav Šćekić i Aleksandar Damjanović

Počelo je konsultativno saslušanje na temu finansiranja zdravstvenog sistema Crne Gore i analizi postojećeg stanja.

Na pitanja poslanika odgovaraju ministri zdravlja i finansija Dragoslav Šćekić i Aleksandar Damjanović.

Fond za zdravstvo nije institucija koja pravi dugove

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je na početku kazao da mu je drago što je pažnja posvećena zdravstvenom sistemu.

“Znamo da je dug bio oko 50 miliona, do 55 u prethodnom periodu. U prethodnih godinu, pažnja prema zdravstvenom sistemu nije bila na očekivanom nivou. To znači da smo stvarali probleme, akumulirali dugove a očekivali rezultate”, rekao je Šćekić.

On je dodao da nivo zdravstvenog sistema ne može da se svede na nivo ličnog odnosa prema direktoru Fonda ili nekom u političkom životu.

“Zdravstveni sistem i Ministartsvo zdravlja biće svakome dostupni za poboljšanje zdravstvenog sistema, i ne smiju bilo koje političke prilike opterećivati zdravstveni sistem. Fond nije institucija koja pravi dugove. Fond je prihvatni centar finansijski za sve troškove koji se dešavaju na nivou zdravstvenog sistema”, objasnio je.

Dodao je da Fond nema svoj račun i ne može da uplati nijedan cent čak ni za funkcionisanje unutar Fonda, te da se sve plaća preko Ministarstva finansija.

“Uspjeli smo da odolimo ogromnim pristiscima i opstrukciji kada je u pitanju finansiranje zdravstvenog sistema”, rekao je Šćekić.

Ovdje se, kako kaže, maltretira psiha ljudi.

“Ovdje se potcjenjuje psihičko stanje naših građana i zdrav razum. Ne možemo da gledamo samo prihodnu stranu, a ne rashodnu koja je veća”, naveo je Šćekić.

On smatra da je izdvajanje države od 332 miliona eura za zdravstveni sistem nedovoljan.

“Rekli smo da je 400 miliona eura potrebno da bi servisirali prethodni dug i da tekuću potrošnju završimo. Predložili smo 382 miliona, pa smo spustili na 352 miliona, a onda su oni spustili na 332 miliona eura u koja su uračunata i povećanja plata. Nisu sredstva predviđena za zdravstvenu potrošnju za ljekove i materijale”, dodao je Šćekić.

Šćekić ističe i da je povećanjem plata na nivou zdravstvenog sistema napravljena nepravda.

Kaže da se ne mogu razdvajati medicinski i nemedicinski kadar.

“Navijam da plate budu i veće od ovoga, ali ako povećamo nešto, da bi ugrozili nešto drugo, onda je to populizam”, poručio je Šćekić.

Šćekić je upitao kako je moguće da imamo ugrožen zdravstveni sistem, a da imamo pare u budžetu.

“Kako je moguće da imamo pare u budžetu, a da nijesmo realizovali kapitalni budžet za 2021. Mi smo izgubili ogromna sredstva jer nijesmo realizovali kapitalni budžet za 2021. Mi gubimo iz godine u godinu kvalitet usluga, boljih uslova za rad pacijenata i bolje uslove za pacijente jer neko ima političke fikcije. Odjednom dođe neko i hoće da bude jedan mali bog”, rekao je Šćekić.

Ako hoćemo da budemo turistička država, Šćekić kaže da “moramo da se bavimo zdravstvenim turizmom, da budemo dostupni i odgovorni”.

Fond tretiran kao pastorče u godinama za nama

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je napravljena dobra stvar što je organizovano ovo saslušanje, kako bi se identifikovali problemi finasiranja Fonda zdravstva.

“I u kontekstu pripreme da u budžetu za narednu godinu dođemo do realnih cifara i napravimo realno planiranje. Nemala sredstva se izdajaju za zdravstvene usluge, ali vidimo da imamo problem”, rekao je on.

On smatra da nije trebalo ukinuti obavezni zdravstveni doprinos.

“Mislio sam da je trebalo da ostane na nula procenata i da očekujemo da je ta ustavna odredba i dalje prisutna”, naveo je Damjanović.

On je dodao da su Fond zdravstva i cijeli zdravstveni sistem bili pastorče u svim godinama za nama.

Damjanović je istakao da su neizmirene obaveze Fonda zdravstva na 31.12.2021 iznosile 65,7 miliona eura bile, dospjele obaveze u tom momentu 30 miliona eura, a nakon toga dospijevale 35,6 miliona eura.

Dug prema Fondu zdravstva je, kako je kazao, od 2020. porastao za 17 miliona eura, dakle, imao je vrtoglavu spiralu rasta tokom protekle budžetske godine.

Prema njegovim riječima, za 2021. je bio plan da se Fondu zdravstva uplati oko 303 miliona eura, da bi potrošnja bila 324 miliona eura.

Porastu duga je, smatra, doprinijela pandemija, “ali i naša neozbiljnost”.

“Smatram da prije nekih uzleta u neke visine nama smrtnicima nedostupne jedan od prioriteta treba da bude finasiranje Fonda zdravstva, i kada s krene od finasiranja budžeta da se taj dio efektno isplanira pa da se krene dalje”.

Kako je dodao, ukupno stanje duga po osnovu doprinosa na zdravstveno osiguranje je 130 miliona eura na kraju maja tekuće godine.

“Toliko je Fond zdravstva ostao zakinut zbog neplaćane doprinosa po raznim osnovama”, rekao je.

Poslanik Boris Mugoša kazao je da bi ovu priču podijelio na dva dijela.

“Prvi dio je prošla godinai tu da razgovaramo o dugovima Fonda, i drugi dio je da vidimo da li je ukidanjem doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje ugroženo finansiranje zdravstvenog sistema.

On je kazao da moramo znati da će dugovi uvijek postojati.

“Teško da u euro može da se predvidi nivo zdravstvene potrošnje. Desi se nek kriza, ljekovi novi, terapije… Svi sistemi na svijetu imaju određeni dug, ali je mnogo važnije od toga kako upravljati tim dugom”.

On je kazao da je dug od 2016. do 2020. držan na 40 miliona eura, ali da je za prošlu godinu drastično povećan.

“U jednoj godini prema privatnim apotekama je sa 3,5 miliona porastao na čak 9,5 miliona eura, dug prema prihvatnim klinikama sa 1,5 na 3,2 miliona eura… Dakle, imamo drastičan rast duga po svim stavkama”, rekao je Mugoša.

Dodaje da u Crnoj Gori imamo sistemski problem, a to je nesklad između prava zdravstvenog osiguranja i sredstava za zadovoljenje tih prava.

On je dodao da zabrinjava i pitanje da li u postojećem budžetu ima dovoljno sredstava za isplaćivanje postojećih zarada.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković ministrima je poručila “da nema spavanja dok se ne riješe problemi u zdravstvu i državi”.

“Dan noć da se radi, nema da spavate. Dremnite na sat i dosta vam je. Ja vam ovo najozbiljnije kažem, toliko je urnisan sistem”, kazala je ona.

Srđan Pavićević je kazao da je javno zdravstvo jedna neprofitabilna kategorija.

“Spuštamo se u jednu analitiku retrogadnu da li je dug bio 30, 50, ili 42 miliona eura. 2009. je odluka bila da se napravi jednotrezorsko finansiranje. Sredstva su se rasoređivala i shodno političkim dogovorima i kompromisima. Došli smo u situaciju da od tada imamo ovu priču koja se ponavlja”, rekao je on.

Od tada, smatra on, datiraju problemi i godinu za godinu imamo dugove.

On je kazao da su se problemi u zdravstvu gomilali 30 godina, a možda i više.

Kaže da se nijedan ministar nije uhvatio u koštac sa ovim problemom.

“Mi još ne znamo kako iz dogovorne ekonomije u zdravstvu da pređemo u realnu. Imamo jako veliki problem sa planiranjem koja su u zdravstvu vrlo oskudna. Imamo vrlo malo strateških dokumenata, nemamo takozvane registre zbog čega nemamo predstavu o stvarnom statusu nacije”, dodao je.

Odluku o konsultativnom saslušanju donio je Odbor na sjednici održanoj 17. maja.

Odbor možete pratiti na linku ispod.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve