Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Savjet stranih investitora: Poslovni ambijent blago poboljšan

Izvršni direktor Savjeta, Ivan Radulović, kazao je da je indeks lakoće poslovanja, koji se bazira na stavovima njegovih članova, u prošloj godini blago porastao u odnosu na 2017.

Ekonomiju Crne Gore je u prošloj godini karakterisao period stabilnosti, s blagim poboljšanjem poslovnog ambijenta, ali su izostali konkretniji rezultati u sprovođenju reformi, ocijenili su predstavnici Savjeta stranih investitora (SSICG) u novom izdanju Bijele knjige.

Izvršni direktor Savjeta, Ivan Radulović, kazao je da je indeks lakoće poslovanja, koji se bazira na stavovima njegovih članova, u prošloj godini blago porastao u odnosu na 2017.

“Prošlu godinu je karakterisao period stabilnosti. Imali smo blagi rast ukupnog indeksa u odnosu na 2017. godinu, sa 6,47 na 6,49”, rekao je Radulović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno deveto izdanje Bijele knjige.

On je dodao da su strani investitori saglasni da se ukupan poslovni ambijent u Crnoj Gori unaprjeđuje, ali da su slabijem rastu indeksa doprinijele implementirane reforme koje nijesu dale očekivane rezultate.

“U narednom peirodu je potrebno intenzivirati aktivnosti u implementaciji reformi u cilju unaprjeđenja poslovnog ambijenta i privlačenja investicija”, ocijenio je Radulović.

Bijela knjiga je ključni dokument Savjeta u kojem strani investitori ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u poslovanju u Crnoj Gori. Indeks se mjeri na skali od jedan do deset, gdje je jedan najslabiji rezultat.

Radulović je kazao da su članovi SSICG-a analizirali kako opšte poslovno i regulatorno okruženje čini njihove dnevne operacije lakim ili koplikovanim.

“Naši članovi su ocjenjivali sektore telekominikcija i ICT-a, bankarstva i finansija, turizma, proizvodnje i energetike, trgovine i maloprodaje i transporta i logistike”, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, najbolje rezultate u prošloj godini su, kao i u 2017, ostvarili sektori telekomunikacija i ICT-a, bankarstva i finansija i turizma.

“Ta tri sektora su međutim ostvarila pad u poređenju sa rezultatom iz 2017. Sektori proizvodnje i energetike i transporta i logistike, koji su se prethodnih godina lošije rangirali, su ostvarili napredak tako da je to uticalo na minimalno povećanje ukupnog indeksa”, objasnio je Radulović.

Kada je u pitanju sektor telekomunikacija i ICT-a, investitori su posebno istakli neophodnost postojanja veće transparentnosti i predvidljivosti regulatornog okvira i poštovanja načela vladavine prava.

“U sektoru bankarstva postoji dosta prostora za implementaciju reformi, dok su u sektoru turizma posebno problematične dugotrajne procedure, izmjene i dopune planskih dokumenta i nemogućnost zapošljavanja stranaca kao direktora u više od jedne kompanije što zahtijeva dodatne troškove”, dodao je Radulović.

Članovi Savjeta su ocijenili i da je vladavina prava jedan od osnovnih preduslova za unaprjeđenje poslovnog ambijenta, kao i da je potrebna njegova bolja predvidljivost.

Predsjednik Odbora direktora SSICG i izvršni direktor Addiko banke, Christoph Schoen, kazao je da je prošlu godinu karakterisao period stabilnosti, sa blagim poboljšanjem indeksa.

„Prošla godina je bila uspješna za ključne sektore u Crnoj Gori”, ocijenio je Schoen.

Član Odbora direktora SSICG i izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke (CKB), Pal Kovacs je, komentarišući preporuke u bankarskom sektoru, rekao da je jako važna prevencija prevara bilo koje vrste.

„Predlažemo da se obezbijedi platforma koja bi omogućila da se uspostavi sistem upozorenja, čime bismo stvorili prostor da se izbjednu prevare“, rekao je Kovach.

Članovi Savjeta su ocijenili i da je potrebno poboljšati i razvijati tržište novca i ujediniti tržište kapitala.

„Trenutno se naplaćuju jako visoke bankarske naknade i sada se stremi ka tome da se one smanje“, zaključio je Kovach.

Objavljivanjem devetog izdanja Bijele knjige, SSICG obilježava desetu godinu postojanja i rada, kao nevladina i neprofitna organizacija, koja zastupa i izražava stavove svojih članova zbog promocije zajedničkih interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve