Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Sat čekanja na granici košta nas dva eura

Održana konferencija o saobraćaju na visokom nivou u hotelu Maestral u Budvi

Procjene su da Zapadni Balkan gubi 800 miliona eura godišnje, zbog nedostatka zajedničke carinske kontrole na graničnim prelazima ili dva eura po satu zbog čekanja na granici, konstatovano je na konferenciji o saobraćaju na visokom nivou koja se održala u hotelu Maestral u Budvi.

Kako su saopštili iz MKI, uvodnu riječ i riječ dobrodošlice imali su ministar kapitalnih investicija (MKI) Mladen Bojanić i državni sekretar ministarstva vanjskih poslova Ljubomir Mišurović.

Bojanić je u svom uvodnom izlaganju pozdravio sve prisutne izrazivši posebno zadovoljstvo što ovakve i slične konferencije omogućavaju razmjenu iskustava zemalja Zapadnog Balkana i Centralno evropskih zemalja.

“Saobraćaj je jedna od najznačajnijih karika ekonomskih aktivnosti koja ima multiplikativni efekat upravo na razvoj same privrede. Bezbjednost i efikasnost saobraćaja ne prepoznaje improvizacije već jasno definisane ciljeve date kroz akcione planove i strategije razvoja saobraćaja koje prate stanje u oblasti i dalje aktivnosti koje su od primarnog značaja za realizaciju istih , a sve u cilju osiguranja bezbjednosti u saobraćaju. Crna Gora je izuzetno posvećena preciznom i inovativnom konceptu promovisanja ključnih aktivnosti i jasno definisanih ciljeva u skladu sa propisima i planovima koji su direktno usmjereni ka jačanju transportnih veza u regionu“, istakao je Bojanić.

Takođe, kako dodaju, ministar je naglasio da je jedan od primarnih fokusa usmjeren ka procesu olakšavanja i smanjenju procedura prelaska graničnih prelaza, sa ciljem ojačavanja regionalnih integracija sa transportnom mrežom Evropske Unije.

“Jedna od veoma važnih tema koja prožima sve oblasti u saobraćaju sa direktnim uticajem na zaštitu životne sredine jeste i dekarbonizacija saobraćaja u Crnoj Gori. S tim u vezi jedan od ciljeva Ministarstva kapitalnih investicija je i smanjenje emisija ugljen dioksida koja je najveća u sektoru transporta”, navedeno je u saoštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Ljubomir Mišurović izjavio je da Crna Gora, uz čvrstu vjeru u multilateralizam, tokom dvogodišnjeg predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom (CEI) unaprjeđuje regionalnu saradnju i gradi povjerenje u regionu CEI.

“Uprkos globalnim krizama, CEI je pod crnogorskim predsjedavanjem dokazala ključnu ulogu u podsticanju procesa evropskih integracija i održivog razvoja svih 17 država članica” kazao je ambasador Mišurović.

Dodao je da je Crna Gora prepoznala presudan značaj transporta u obezbjeđivanju ekonomskog oporavka i održivog razvoja našeg regiona.

Na prvom panelu predstavljen je jednogodišnji napredak od usvajanja Akcionih planova Transportne zajednice o drumskom, željezničkom, transportnom olakšavanju i bezbjednosti na putevima. Ovu temu započele su Direktorica direktorata za koordinaciju politika, DG MOVE Mona Björklund i ministar životne sredine prostornog planiranja i infrastrukture Kosova Liburn Aliu.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek istakao je da je kroz četiri akciona plana dogovoreno sa regionalnim partnerima plan izgradnje sigurnijih i održivih puteva, modernih i interoperabilnih željezničkih sistema, samim tim smanjenje vremena čekanja na granicama.

“Reforme politike navedene u ovim strateškim dokumentima moraju ići zajedno s dobrim planiranjem projekata. To će poboljšati povezanost u regiji i donijeti opipljive koristi građanima”, ocijenio je on.

U ministarskoj diskusiji, napominju iz MKI, učestvovali su ministri zaduženi za transport Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, ambasadori Sjeverne Makedonije i Slovenije, kao i predstavnici država članica Centralno evropske inicijative koji su konferenciju pratili online.

Kako su naveli iz resora, drugi panel je otvorio ministar Bojanić na kojem je diskutovano o jačanju povezanosti zemalja Zapadnog Balkana sa članicama Centralno evropske inicijative, sa osvrtom na izazove koje je potrebno prevazići kao i mogućnostima finansiranja infrastrukturnih projekata. Na ovom panelu govorili su i generalni sekretar CEI-a Roberto Antonionekao i šef Službe za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Yngve Engstroem.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Srbije Tomislav Momirović istakao je da su izgradnja putne i željezničke infrastrukture ključni za dodatno jačanje ekonomija i konkurentnosti čitavog regiona.

“Momirović je istakao da je puna posvećenost Zapadnog Balkana Evropskoj zajednici nedvosmisleno izražena, sa apsolutnim prihvatanjem svih standarda ljudskih prava i sloboda i održivog ekonomskog razvoja. Saobraćaj je svakako privredna grana od najvećeg značaja za razvoj regiona Zapadnog Balkana koja podstiče bolju međusobnu povezanost unutar regiona i povezivanje regiona sa EU”, dodaje se u saoptšenju.

Konferenciju je zatvorio državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, istakavši da primjena osnovnog principa EU o slobodnoj razmjeni roba, ljudi i usluga na zajedničkom tržištu predstavlja prioritet koji će osigurati brži ekonomski razvoj regiona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve