Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

PRIVREDNICI SE POKLONILI DRITANU ”Ne dijelimo vas na naše i nihove”

Ne možete vi bez Vlade Crne Gore, ali ni mi bez zdrave privrede, poručio je Abazović.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović sastao se sa crnogorskim privrednicima u Vili Gorica. Poručio je da je Vlada otvorena za svaki fer biznis. Jedini od pozvanih privrednika koji nije prisutvovao sastanku je nikšićki biznismen Veselin Pejović.

“Moramo da prekinemo da dijelimo privrednike na naše i njihove. Ne možete vi bez Vlade Crne Gore, ali ni mi bez zdrave privrede”, poručio je Abazović

Na satsanku je prisustvovalo i pet ministara, među kojima ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

“Pazićemo da niko nema monopole u Crnoj Gori. Da niko nema ulaz u Crnu Goru na mala vrata. U nadležnosti ministarstva je 20 kompanija. Vlada će biti institucionalni partner svima vama”, poručio je Bojanić.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović kaže kako planiraju da otvore Zavod koji će se baviti prostornim planiranjem i urbainzmom.

“Otvaramo poglavlje 27 vezano za ekologiju. Da bi smo te standarde zadovoljili nailazimo na velike probleme, zato tom sektoru planiramo da damo primat. Što se prostornog planiranja tiče moja ideja je da otvorimo Zavod koji će se baviti prostornim planiranjem i urbanizmom koji će bito pod kontrolom države. Otvoreni smo za saradnju”, poručio je Mitrović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović poručio je da po prvi put u Vladi Crne Gore imate ljude koji pokrivaju resore iz oblasti ekonomije, a koji dolaze iz oblasti ekonomije.

“Prva stvar koju smo uradili je stabilizacija javnih finansija. To je osnov svih osnova. U prvoj nedhelji rada vlade smo emitovali jaku uspješnu obveznicu. Naknada koju smo kao država platil iza emitovanja je bila od 0.2 posto od ukupnog iznosa. Složićete se da je to mali iznos. Na taj način smo stabilizovali jako složenu situaciju u ekonomiji. U situaciji gdje je javni dug bio jako visok.

Drugu stvar koju smo uradili je to da smo donijeli novi impuls kada je u pitanju vladavina prava. Postoji jedno fer poslovanje.

I pod broj tri suočili smo se sa pandemijom. Otvorili smo granice i na taj način dodali dodatni stimulans ekonomske aktivnosti i prihvatili se posla koji će biti vidljiv na narednoj sjednici vlade a to je paket mjera za prvi kvartal.

Ono što očekujemo je da privreda izmiruje svoje obaveze prema državi, da privreda bude društveno i socijalno odgovorna”, poručio je Milatović.

Goran Đurović iz kompanije Cerovo kaže kako nova Vlada mora da vodi računa da s eneke stvari ne ponove.

“Kad vidim petlju u Mojkovcu od 2.5 miliona eura u kome je sve potrebno osim petlje. Morate da vodite računa da se te stvari više ne ponove. Novac treba trošiti smisleno. Očekujem promjenu mentaliteta državne uprave, a to je da svi službenici promjene etički pristup prema građanima. Očekujemo smanjenje doprinosa i poreza na plate.

Bijela lista je nešto što je dobro ali ne vidim koristi od toga za nas koji smo na bijeloj listi. Razmislte o reinvestiranju poreza na dobit. Očekujemo fleksibilniji zakon o radu”, poručio je Đuorvić.

Ministar Bojanić kaže kako je saglasan da je ta odluka diskutabilna.

“Kad donosioci odluke donose u skladu sa ličnim potrebama onda njihove lične potrebe postaju zakoni. Tako neće funkcionisati ova vlada. Nećemo mijenjati mentalitet nego ćemo mijenjati kadrove. Jedini način da uprave i državna preduzeća okrenemo ka ispravnom putu poslovanja je i smjena dobrog dijela kadrova. Učinićemo sve da izaberemo najbolje za upravljanje resursima”, poručio je Bojanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
25.01.2021-12:39 12:39

Lise privrednika u vili Gorica skupila se grupa svetosavskih poltrona i spijuna,e bi dobra ona stara “Da se digne Rade Tomov,pa da vidi sto sve sudi,ova grupa nista ljudi(iz apostolske vlade).