Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Saslušaće Blaža Rađenovića zbog spornih odluka

Spor Pomorskog saobraćaja i Morskog dobra

Na zahtjev advokata Pomorskog saobraćaja na idućem ročištu biće saslušan predsjednik Morskog dobra Blažo Rađenović u vezi sa izdavanjem dvije odluke pod istim brojem i datumom, ali različite sadržine i forme, kao i zašto je ta odluka sudu predstavljena kao odgovor na prigovor na fakturu, te zbog čega im je dostavljena nakon više od godinu i to po nalogu suda.

Direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban je pred Privrednim sudom izjavio da je i zaključkom Vlade i odlukom Morskog dobra određeno da se svim zakupcima prepolovi naknada, navodeći da je to urađeno svima, pa i njima za 2020. godinu. Tvrdi i da je potpisivanjem izvoda otvorenih stavki stanje usaglašeno, te da su se naknadno pojavile fakture koje se, kako je kazao, navodno odnose na 2020. godinu sa valutom iz 2021.

Ban je saslušan u sporu koji je protiv Pomorskog saobraćaja pokrenulo Morsko dobro tražeći 50,7 hiljada eura za korišćenje obale u Tivtu i Herceg Novom od jula 2020. do maja 2021. godine. Iz Pomorskog navode da je ugovorena naknada od četiri odsto ukupnog mjesečnog prihoda, trebalo da bude prepolovljena na osnovu vladinih mjera podrške tokom pandemije, dok iz Morskog dobra smatraju da je ovo pitanje trebalo da regulišu aneksom, a ne da samoinicijativno odluče da plaćaju pola naknade.

– Šta se promijenilo tokom 2021. godine? Odluke Vlade se nijesu promijenile, interne odluke tužioca se nijesu promijenile, ambijent u kojem smo živjeli imajući u vidu kovid nije se promijenio, promijenili su se ljudi u Morskom dobru – kazao je Ban.

Tvrdi da su iz Morskog dobra istu fakturu dobili sa različitim brojevima prije i nakon što je pokrenut postupak izvršenja, te da su odluku o njihovom prigovoru na fakturu dobili tek na nalog suda, i to drugačije sadržine od one koja im je uručena uz prijedlog za izvršenje. Ban tvrdi i da je njihov glavni argument da se vladine mjere nijesu mogle sprovesti jer nije potpisan aneks, isplivao tek tokom sudskog postupka. Ukazuje da je odlukom Vlade bilo predviđeno da Morsko dobro sprovede mjere te da je riječ o jednostranoj volji za koju nije bila potrebna saglasnost druge strane.

– Sve i da su cijenili da je potrebna saglasnost shodno zaključku Vlade, tužilac je bio dužan da sprovede zaključak, a o načinu kako će, trebalo je da korespondira sa tuženim – kazao je Ban dodajući da su protiv ovog javnog preduzeća podnijeli tužbu Upravnom sudu.

Na pitanje advokata Morskog dobra da li je samoinicijativno umanjio iznos faktura, Ban je kazao da je takva formulacija neprimjerena te da je sprovođenje zaključaka Vlade i ostalih pravnih akata njegova obaveza kao direktora. Nije mu poznato, kako je naveo, da li je neka druga kompanija zaključivala aneks ugovora u tom periodu.

Sutkinja Radmila Perović je usvojila zahtjev advokata Pomorskog saobraćaja, pa će na idućem ročištu biti saslušan i predsjednik upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović. On bi, kako je naveo advokat, trebalo da se izjasni u vezi izdavanja dvije odluke pod istim brojem i datumom, ali različite sadržine i forme, te da odgovori zašto je ta odluka sudu predstavljena kao odgovor na prigovor na fakturu te zbog čega im je dostavljena nakon više od godinu, i to po nalogu suda. Protiveći se ovom prijedlogu, advokat Morskog dobra je naveo da je, ukoliko smatraju da u postupanju Rađenovića ima elemenata krivičnog djela, trebalo da podnesu krivičnu prijavu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve